Alamy / AOP
10:10 - 02.12.2020 / viihde / Findance
YouTube listasi vuoden 2020 suosituimmat videot Suomessa - kärjessä OulunPoliisi: Rakasta elämää - Uusi päivä koittaa vielä!

Koronapandemia on muuttanut tänä vuonna netin ja digipalveluiden käyttöä nopeasti. Globaalisti netissä vietetty aika on kasvanut jopa 60 %, ja myös nettiviihteen suosio on kasvanut vauhdilla.

Poikkeusolot ovat näkyneet myös YouTuben käytössä. Yhteensä sellaisia videoita, joissa tehdään asioita kotona, ladattiin YouTubeen keväällä kuusi kertaa enemmän kuin aiemmin. Keväällä joogaan liittyvien videoiden lataaminen kolminkertaistui, ja taikinajuurella leipomiseen liittyvien videoiden katselu kasvoi 260 prosenttia. Myös suomalaiset ovat hakeneet esimerkiksi uusien taitojen oppimiseen liittyviä videoita aiempaa enemmän.

Koronavuosi näkyy Suomen suosituimmissa videoissa, joiden joukossa on niin etälauluesityksiä kuin korona-ajan ohjevideokin. Suosituimpien videoiden teemat koskevat ihmisten välistä yhteyttä välimatkojenkin päästä sekä uskoa ja luottamusta tulevaan, unohtamatta erikoisiin poikkeusolohin liittyvää huumoria.

“Kun olemme joutuneet olemaan fyysisesti etäällä, YouTube on ollut paikka, johon olemme voineet kokoontua kokemaan, tekemään, oppimaan ja leikkimään yhdessä. Viihteen, oppimisen ja elämysten uudenlaisen digitaalisen kokemisen merkitys on kasvanut poikkeusvuonna tärkeämmäksi kuin koskaan, ja YouTube on toiminut sen alustana”, sanoo Googlen Yacine Samb.

Vuoden suosituimman videon tittelin vie Oulun poliisin vanhemman konstaapelin Petrus Schroderuksen esittämä Rakasta elämää - Uusi päivä koittaa vielä! -video, jossa Schroderus laulaa Oulun tyhjillä kaduilla ja luo uskoa tulevaan koronapandemian jälkeen. Schroderus sai upeasta esityksestään poliisin hopeisen ansiomitalin.

Muita suosittuja videoita ovat suosikkitubettaja Lakon Minecraft-musiikkivideo ja näyttelijä ja mediapersoona Antti Holman korona-ajan poikkeusoloille virnuileva huumorivideo. Listan suosituimmat videot on julkaistu keväällä koronapandemian poikkeusolojen juuri käynnistyttyä Suomessa.

“Suomalaiset pitävät suomalaisten tekemästä sisällöstä, tämän vuoden top 10 -listalla on vain yksi ei-suomalainen video. Myös entistä pidemmät sisällöt kiinnostavat suomalaisia. Listalla on neljä yli 10 minuutin videota, osa on jopa lähes 20 minuuttia pitkiä”, Samb sanoo.

Vuoden suosituimman musiikkivideon tittelin vie tänä vuonna Arttu Wiskarin ja Leavings-orkesterin hitti “Tässäkö tää oli?” Muita kärkisijoille nousevia musiikkivideoita ovat suomalaisen rap-artisti Williamin kappale Penelope sekä yhdysvaltalaisen räppäri 6ix9inen kappale GOOBA.

“Myös musiikkivideoissa korostuvat suomalaiset kappaleet. Kahta videota lukuun ottamatta kaikki videot ovat suomalaisten artistien kappaleita, ja jopa seitsemän kymmenestä kappaleesta on esitetty suomeksi”, Samb sanoo.

Suosituimmat videot:

OulunPoliisi: Rakasta elämää - Uusi päivä koittaa vielä!
Lakko - MINECRAFT (musiikkivideo)
Antti Holma: Äiti ja Skaips-komferemssi
Mr. Tfue 60 Days Build Millionaire Underground Swimming Pool House
Puolustusvoimat: Taistelukenttä 2020 | Slagfält 2020 | Battlefield 2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Pieni teko, suuri vaikutus – suojaudu ja suojaa muita tartunnoilta
MTV Talent Suomi: Veronika, 8, laulaa oopperaa italiaksi | Talent Suomi | MTV3
Jaakko Keso – Yle Kioski: RIP JONNE aka MKDMSK 1997-2019
Putous: Musasketsi: Uusioperhe-laulu | 6. jakso | Putous 12. kausi | MTV3
Ismo Leikola: Ja nimi oli

Suosituimmat musiikkivideot:

Arttu Wiskari: Tässäkö tää oli? (feat Leavings-orkesteri)
william: Penelope (Official Audio) ft. Clever
6IX9INE: GOOBA
Erika Vikman - Cicciolina (Lyric Video) // UMK20
Elastinen - Epäröimättä hetkeekään (feat. Jenni Vartiainen)

Erika Vikman - Syntisten pöytä
Future - Life Is Good ft. Drake
BEHM - Frida (Audiovideo)
BEHM - Tivolit (Lyriikkavideo)
Kube - 100