Väestöliitto
19:10 - 26.03.2020 / viihde / Findance
Twitch, Youtube... Väestöliiton Poikien Puhelin on nyt kaikkialla

Väestöliiton Poikien Puhelin vastasi viime vuonna noin 14 000 yhteydenottoon arki-iltapäivisin palvelevassa puhelinpäivystyksessään sekä verkkosivujensa chatissa. Pojat ja nuoret miehet ovat löytäneet palvelut hyvin. Lähes 80 prosenttia palautekyselyyn vastanneista käyttäjistä arvioi kokemuksensa Poikien Puhelimessa erinomaiseksi tai hyväksi.

Uutta toiminnassa ovat viikoittaiset pelistriimit Twitch-suoratoistopalvelussa sekä animaatiohahmot, jotka seikkailevat Poikien Puhelimen kanavilla. YouTube-kanava opastaa poikia ja nuoria miehiä arjenhallinnan, kasvun, seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden lisäksi mm. taloustaidoissa.

Vuonna 2019 Väestöliiton Poikien Puhelin vastasi 11 652 puheluun ilmaisnumerossa 0800 94884 ja kävi 2 263 chat-keskustelua nettisivuilla www.poikienpuhelin.fi. Puheluiden kestosuosikkiaiheita ovat edelleen sukuelimet ja seksi sekä harrastukset ja vapaa-aika. Chatissa suosituimmat keskusteluaiheet liittyivät kehoon, terveyteen ja kasvuun, tunteisiin sekä koulunkäyntiin ja opiskeluun.

Kumiukolta kondomit edullisesti! Aina ilmainen ja huomaamaton toimitus!
www.kumiukko.fi

- Meille soittaa paljon esiteini-ikäisiä, joita askarruttavat murrosiän muutokset ja ensimmäiset ihastumiset. Kysytään, miten voi saada tyttö- tai poikaystävän tai jutellaan ensimmäisistä seurustelukokemuksista. Chatin käyttäjät ovat tavallisesti vähän vanhempia, ja siellä puhutaan selvästi enemmän tunteista sekä esimerkiksi mielenterveyteen liittyvistä pulmista. Viime viikkojen aikana on tietysti juteltu koronaviruksesta, mutta jopa yllättävän harvalla yhteydenottajalla se on päällimmäisenä mielessä. Edelleen on tarve puhua myös niistä kaikista muista asioista, kertoo Poikien Puhelimen palvelupäällikkö Anders Huldén.

Poikien Puhelimen palveluita mainostetaan 2019-2021 aikana erityisesti ammattiin opiskeleville nuorille miehille. Siirtyminen peruskoulusta toiselle asteelle on merkittävä vaihe nuorten elämässä ja moni kaipaa tukea. Lisäksi ammattiin opiskelevilla on lukiolaisiin verrattuna muun muassa enemmän kokemuksia kiusaamisesta sekä päihteiden käytöstä.

Palvelut ovat saaneet hyvää palautetta kohderyhmältään. Lähes 80 prosenttia palautekyselyyn vastanneista palvelun käyttäjistä arvioi kokemuksensa erinomaiseksi tai hyväksi. Vuoden 2019 uutuutena Poikien Puhelin rantautui myös suosittuun Twitch-suoratoistopalveluun, jossa striimataan videopelaamista ja jutellaan kohderyhmän kanssa kanavan chat-alustalla. Striimaajan lisäksi palvelun chatissa päivystää aina vähintään yksi Poikien Puhelimen työntekijä moderoimassa ja ylläpitämässä keskustelua.

- Haluamme olla läsnä siellä, missä pojat ja nuoret miehetkin ovat. Meitä on helppo lähestyä Twitchissä ja sen kautta voimme myös madaltaa kynnystä soittaa tai tulla Poikien Puhelimen chattiin, mikäli on asioita, josta haluaisi jutella kahden kesken, toteaa nuorten asiantuntija Aziz Bahlaouane.

YouTubessa Poikien Puhelin julkaisi viime vuonna 74 videota. Alkuvuodesta 2020 kanava pistettiin uuteen uskoon, kun vanhoista käsinukkevideoista siirryttiin animaatioihin.

- Osuuskunta Tradekan myöntämän lahjoituksen avulla panostamme YouTubessa tänä vuonna erityisesti nuorten taloustaitoihin. Aina parittomien viikkojen keskiviikkoina julkaistaan uusi jakso sarjasta, jossa nuori sankarimme pähkäilee muun muassa nuorten ansaintamahdollisuuksia, työnhakua, kulutustottumuksia, velkaantumista sekä arjen hallintaa, kertoo nuorten asiantuntija Samuli Hietala.

Parillisina viikkoina animaatioissa perehdytään ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen, kehoon ja kasvuun, mielen hyvinvointiin, vapaa-aikaan tai ajankohtaisiin ilmiöihin. Jokaisen videon oheen liitetään myös aihetta syventävä teksti. Sisällöt sopivat hyvin hyödynnettäväksi esimerkiksi koulujen opetuksessa.