Caenorhabditis elegans -organismi on pienikokoinen sukkulamato, jonka avulla on saatettu löytää apu Parkinsonin ja Alzheimerin kaltaisten sairauksien hoitoon, SciTechDaily kertoo.
Caenorhabditis elegans on neurotieteilijöiden suosikki, kun he pyrkivät tunnistamaan ja manipuloimaan hermoston signalointiin ja terveyteen vaikuttavia geenejä.
Florida Atlantic Universityn Schmidt College of Medicinen tutkijat löysivät yhteyden kuparin säätelyn ja hermoston rappeutumisen välillä. Löytö tehtiin sukkulamadon swip-10-geenin avulla. Tieteilijät huomasivat swip-10-geenin vahingoittuneen mutaation aiheuttavan madoille ongelmia kuten halvaantumisen neuronien epäoptimaalisen toiminnan vuoksi.
Mitä löydös tarkoittaa
Yksinkertaistettuna tieteilijöiden löydös viittaa siihen, että kuparitasapainon palauttaminen voisi tarjota hoidon Parkinsonin ja Alzheimerin tyyppisiin sairauksiin.
Tieteilijä Randy D. Blakely ja hänen kollegansa yhdistivät sukkulamadon swip-10-geenin toiminnan kuparin hallintaan elimistössä. Kupari on elintärkeä hivenaihe, jolla on keskeisiä tehtäviä kaikissa soluissa - myös ihmisen aivoissa.
Blakelyn mukaan kupari auttaa soluja suojautumaan haitallisilta molekyyleiltä, joita kutsutaan reaktiivisiksi happilajeiksi (reactive oxygen species, ROS). Ne voivat vaurioittaa proteiineja ja DNA:ta, joka voi lopulta johtaa solujen ja neuronien kuolemaan, johtaen lopulta Parkinsonin ja Alzheimerin tautiin.
Löydöksen myötä on kenties mahdollista kehittää uusi lääke Parkinsonin ja Alzheimerin kaltaisten sairauksien hoitoon.
Juotko sinäkin itsesi mukavaksi?Kuuntele Spotifysta Seuramiehet - MUKAVAX