Findance.com
02:10 - 06.06.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Haluatko välttää dementian? Sosiaalisilla tikapuilla kapuamisella on merkitystä

Osakan yliopiston tutkijoiden johtamassa uudessa tutkimuksessa huomattiin, että sosioekonominen pärjääminen vaikuttaa terveyteen. Varsinkin sosiaalisen statuksen kasvulla oli merkitystä, Science Daily kertoo. Tutkimuksen perusteella vaikuttaisi, että kun elämässä menee hyvin, myös terveyden osalta menee hyvin.

Tutkijoiden mukaan siirtyminen korkeampaan sosiaaliseen asemaan vaikutti dementiariskin pienenemiseen, ja lisäsi myös terveen ikääntymisen mahdollisuutta. Sosiaalisen statuksen lasku taas lisäsi dementiariskiä ja ikääntymisen tuomia terveysriskejä.

Aiemminkin on huomattu, että terveyden ja sosioekonomisen aseman välillä on korrelaatio. Merkittäviä asioita voivat olla esimerkiksi vanhempien omaisuus, koulutustaso, tulot ja ammatti.

Nyt tutkijat uskovat, että elämän aikana tapahtuvalla sosiaalisen aseman vaihtumisella on niin ikään merkitystä.

Tutkijoilla ei ole vielä esittää aukottomia todisteita havainnoista. He löysivät kuitenkin näyttöä sosiaalisen statuksen vaihtumisen merkityksestä esimerkiksi dementiariskissä.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!