Findance.com
04:10 - 22.05.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Ylipaino lähtee tehokkaimmin treenaamalla oikeaan aikaan - ja se ei ole aamu
Tykkäätkö ysärimusasta? Meillä olis aivan huikea Spotify-soittolista sulle - tallenna täältä

Kehonkoostumus vaikuttaa siihen, milloin kannattaa harrastaa liikuntaa, jotta siitä saisi mahdollisimman suuren hyödyn. Asiaa tutki University of Sydney Charles Perkins Centre. Tutkimukseen osallistuneista nuorimmat olivat 40 vuotiaita, ja keskimääräinen ikä oli 62, Fortune kertoo.

WHO:n mukaan lihavuus on krooninen sairaus, joka paitsi heikentää terveyttä niin myös elämänlaatua, ja riskinä ovat monenlaiset terveysongelmat. Ylipainon karistaminen voi olla vaikeaa, mutta projektia saattaa onnistua helpottamaan harrastamalla liikuntaa oikeaan aikaan.

Tutkijat havaitsivat, että jos suurin osan aerobisesta harjoittelusta oli kohdennettu aikaan kello 18.00-23.59, ylipainoisella koehenkilöillä oli tällöin pienin ennenaikaisen kuoleman, sydän- ja verisuonitautien sekä mikroverisuonitautien riski, ja yleisesti ottaen heidän kuolemanriskinsä oli pienempi. Tulokset julkaistiin viime kuussa Diabetes Care -lehdessä.

Ei raskasta liikuntaa aivan ennen unia

Professori Loretta DiPietron ei ollut mukana tutkijana, mutta hän kertoi, ettei aivan ennen nukkumaanmenoa silti kannata harrastaa raskasta liikuntaa, koska se voi haitata unta. Kävelylenkillä voi kuitenkin käydä.

Illallisesta DiPietro sanoi, ettei sen tulisi olla turhan tukeva. Tällöin glukoosipitoisuudet jäävät nukkumaan mennessä korkealle tasolle, joka voi aieuttaa "paljon vahinkoa". DiPietron mukaan ensin tulehdusta ja sitten mikroverisuonten vaurioita.

DiPietro selitti iltaliikunnan tehokkuutta sillä, että insuliinin eritys viivästyy myöhempään mitä iäkkäämpi henkilö on. Lihassupistukset eli liikunta auttavat insuliinin lisäksi poistamaan glukoosia verestä.