Findance.com
06:10 - 11.05.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Terveellinen elämäntapa vähentää geneettistä kuolemanriskiä 62 % - tee näin

Uuteen, kiinalaisten tutkijaryhmien ja Edinburghin yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui analysoinnin kautta peräti 350 000 ihmistä.

Tutkimuksessa havaittiin Science Alertin mukaan, että terveellisillä elämäntavoilla ennenaikaista, genetiikasta johtuvaa kuolemanriskiä voi vähentää jopa 62 prosenttia.

Tutkimus oli kattava, ja siinä tarkasteltiin tietoja kolmesta suuresta pitkäaikaisesta väestötutkimuksesta, joissa tutkitaan perimän, ympäristön ja sairauksien välisiä yhteyksiä. Tutkimuksessa verrattiin geneettisen riskin ja elintapatekijöiden vaikutusta pitkäikäisyyteen.

Tutkijat listasivat tapoja joita tulee välttää ja joita tulee suosia

Epäterveellinen elämäntapa, johon kuuluu huono uni, vähäinen liikunta, prosessoitu ruoka, savukkeet ja alkoholi, oli yhteydessä 78 prosenttia suurempaan riskiin kuolla ennenaikaisesti riippumatta henkilön geneettisestä alttiudesta.

Tutkijoiden mukaan pelkät geneettiset tekijät voivat nostaa kuolemanriskiä 21 prosenttia. Tätä vastaan voi kuitenkin taistella terveellisillä elämäntavoilla.

Tutkijat nostivat esiin tupakoimattomuuden, säännöllisen liikunnan, terveellisen ja monipuolisen ravinnon ja riittävän unen. Nämä tekijät pienensivät geneettistä riskiä ennenaikaiseen kuolemaan 62 prosentilla.

Katsopa vielä Suomen paras bilelista Spotifyssa - lupaamme parhaat bileet! Klikkaa soittolistaan ja tallenna!

artikkelin avainsanat:
hyvinvointi ikä ikääntyminen terveys


Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!