Findance.com
06:10 - 31.03.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat varoittavat ruoan hinnasta - tuleville vuosille luvassa pelkkää nousua

Ruoan hinta on noussut Suomessakin. Pääsyynä on ollut talouden mekanismien aiheuttama inflaatio, mutta Science Alertin mukaan toinenkin taustasyy on olemassa.

Julkaisu kertoo saksalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma lämpötilan nousu voi nostaa ruoan hintaa Saksassa 3,2 prosenttia per vuosi. Ilmastonmuutoksen edetessä tilanne voisi edetä siihen pisteeseen, että yhä useampi ihminen joutuu tinkimään ruokavaliostaan ja tyytymään ravintoon, jota ei ole riittävästi tai joka ei ole monipuolista.

Saksalaisen tutkijaryhmän analyysin mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttama ruoan hinnan inflaatio vaihtelisi 0,9 ja 3,2 prosentin välillä vuoteen 2035 saakka. Ilmastonlämpeneminen vaikuttaisi myös muuhun inflaatioon 0,3 ja 1,2 prosentin välillä vuosittain.

Pahimmassa tilanteessa on etelä

Science Alertin mukaan ruoan hinnan nousu vaikuttaisi koko maailmassa, niin köyhissä kuin rikkaissakin maissa. Pahimmassa asemassa olisi Afrikka ja eteläisen pallonpuoliskon maat.

Ilmastonmuutoksen myötä korkeammat lämpötilat voivat aiheuttaa ainakin sen, että vakiintuneet ja ennustettavat viljelykaudet muuttuvat, mikä voisi heikentää satoja. Muita seurauksia voisivat olla kasvituholaisten lisääntyminen ja taudit lihakarjassa.

artikkelin avainsanat:
ruoka tulevaisuus tutkimukset