Findance.com
12:10 - 17.03.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Proteiinien lisääminen hiilareiden kustannuksella ei välttämättä ole järkevää lihasten kasvattamisessa
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Korkean proteiinin ja vähäisen hiilihydraatin ruokavalio on ollut pitkään niin lihasmassaa haluavien treenaajien kuin laihduttajienkin suosiossa. Kilpailullisesti menestynyt kehonrakentaja Mark Taylor kuitenkin uskoo hyötyneensä hiilihydraateista, Science Alert kertoo.

52-vuotias Taylor kertoo, että hän uskoi monien muiden tapaan korkean proteiinin ja vähäisten hiilareiden ruokavalioon. Hän kuitenkin huomasi, että hän on sellaisella ravinnolla jatkuvasti väsynyt. Hän kokeili muuttaa ruokavaliotaan, ja lopulta hän hylkäsi perinteisen proteiinipohjaisen ruokavalion ja valitsi pääravintoaineekseen hiilihydraatit.

Tutkimukset kertovat hiilihydraattien hyödyistä

Joidenkin tutkimusten mukaan hiilihydraateista on niin ikään hyötyä lihasten kasvattamisessa, sillä hiilihydraattien ja proteiinin yhdistäminen harjoituksen jälkeen voi lisätä lihasproteiinisynteesiä. Edelleen aminohapot ovat kuitenkin avainasemassa, eivätkä hiilihydraatit tarjoa näitä rakennusaineita.

Hiilihydraattien yhdistäminen proteiiniin voi siis olla hyödyllistä. Esimerkiksi perunoiden nauttiminen tukee voimakkaasti lihasproteiinisynteesiä levossa ja harjoituksesta palautumisen aikana, New Food Magazine kertoo.

Riittääkö pelkkä proteiini

Science Alert huomauttaa, että pelkkä runsas proteiinin nauttiminenkin voi olla riittävää harjoituksen jälkeen. Näin ollen hiilihydraatteja ei välttämättä tarvittaisikaan, jos tähtäimessä on pelkkä lihaksien kasvattaminen.

Julkaisu löytää kuitenkin Taylorin teorialle tukea siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio antaa keholle vähemmän energiaa, joka voi johtaa moniin haittavaikutuksiin kuten heikentyneeseen vastustuskykyyn ja suorituskykyyn sekä suurempaan väsymykseen.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi myös häiritä kuukautisten toimintaa naisilla. Lisäksi ruokavalio alentaa testosteronia, jota tarvitaan lihasten kehittymiseen varsinkin miehillä.

Hiilihydraattien nauttimisesta voikin olla monia hyötyjä kuten se, että jaksaa treenata intensiivisesti. Matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit nostavat hitaammin verensokeria, joten energisyys säilyy koko päivän ajan - torjuen näin väsymyksen tunnetta. Matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit ovat myös terveellisiä muun muassa