Findance.com
06:10 - 01.03.2024 / viihde / Markku Leppilampi
"Aivotahdistin" paransi vakavan masennuksen - voi olla kohta laajemmassa käytössä

Fortune Well kertoo vakavasta masennuksesta kärsineen yhdysvaltalaisen naisen Emily Hollenbeckin saaneen apua "aivotahdistimesta". Nainen oli kärsinyt masennuksesta jo lapsesta saakka.

Hollenbeck oli saanut aiemmin apua lääkehoidosta, mutta se ei enää vaikuttanut. Masennus saattoi myös välillä kadota, mutta se palasi aina takaisin.

Sähköinen stimulaatio vapautti aivoaktiivisuuden jumiutumisen

Nainen masennus oli niin vakavaa, että hän vertasi sitä mustaan aukkoon. Hollenbeck olikin valmis kokeilemaan jotain kokeellista, joten hänen aivoihinsa siirrettiin implanttina elektrodeja.

Elektrodien avulla aivoille pystyy antamaan syvää aivostimulaatiota (Deep Brain Simulation, DBS). Sitä käytetään jo Parkinsonin taudin ja epilepsian hoitoon, ja nyt terveydenhuoltoalan ammattilaiset toivovat siitä hoitoa masennukseen.

Tohtori Brian Kopellin mukaan normaaleissa aivoissa sähköinen aktiivisuus ilmenee aivoalueilla eräänlaisena tanssina. Masennuksessa tanssi juuttuu aivojen "tunnepiiriin". Kopellin mukaan DBS vaikuttaa "vapauttavan piirin", jolloin aivot toimivat jälleen normaalisti.

Hollenbeckille vaikutus oli lähes välitön

- Ensimmäisenä päivänä leikkauksen jälkeen hän alkoi tuntea, että negatiivinen mieliala ja raskas olo katosivat, tohtori Martijn Figee kertoi.

- Muistan hänen kertoneen minulle, että hän pystyi nauttimaan vietnamilaisesta noutoruoasta ensimmäistä kertaa vuosiin, ja todella maistamaan ruoan. Hän alkoi myös sisustaa kotiaan, joka oli ollut täysin tyhjillään New Yorkiin muuton jälkeen, tohtori jatkoi.

Lisäksi Hollenbeck alkoi nauttia jälleen musiikista, ulkoilusta ja asioiden tekemisestä, ja tuolloin hän ymmärsi olevansa parantumassa. Nainen käyttää edelleen lääkitystä, mutta masennuksen vakava muoto poistui aivostimulaation avulla.