Findance.com
04:10 - 10.11.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Hoitamaton ADHD voi johtaa moniin ongelmiin - jopa ennenaikaiseen kuolemaan

Tarkkaavaisuushäiriö ADHD voi jäädä hoitamatta, eikä henkilö välttämättä edes tiedä sellaista olevan itsellä. Hoitamaton ADHD voi ilmetä monina ongelmina elämän varrella.

The Washington Post kertoo hoitamattoman ADHD:n muun muassa saattavan aiheuttaa vaarallista tieliikennekäyttäytymistä ja päihteiden väärinkäyttöä. Myös kuolemanriski on uuden tutkimuksen mukaan korkeampi kuin valtaväestöllä.

Dementian ja ADHD:n välillä havaittiin yhteys

Israelilaisen University of Haifa’s School of Public Healthin tutkijoiden mukaan ADHD voi vaikuttaa aivoihin ainakin siten, että dementian riski kasvaa 2,77-kertaiseksi.

Tutkimus osoitti vain yhteyden dementiariskin kasvuun. Syy-seuraus-suhde jäi pimentoon.

Kognitiivinen neurologi Sandra Black Toronton Sunnybrookin tutkimuslaitoksesta kuitenkin sanoi, että tarkkaavaisuushäiriöistä kärsivillä vaikuttaisi olevan tavallista enemmän vaikeuksia, kun aivot vanhenevat.

Tutkimus korosti hoitoonhakeutumisen tärkeyttä, jos epäilee ADHD:n olemassaoloa itsellään. Haifan yliopiston professori Stephen Levine sanoi, että psykostimulanttilääkkeet voivat vähentää tarkkaavaisuushäiriöön liitettyjä riskejä.

artikkelin avainsanat:
ADHD Dementia terveys