Findance.com
00:10 - 14.05.2023 / viihde / Markku Leppilampi
Dementoituneet koirat nukkuvat huonosti - yhteys ihmiseen

Koirien dementia- ja Alzheimer-tyyppisiä oireita kutsutaan nimellä CCDS (canine cognitive dysfunction syndrome). Tutkijat tarkkailivat koirien aivoja aivosähkökäyrästä, ja tutkimuksen mukaan dementia vaikuttaa koirien uneen.

Dementiasta kärsivien koirien unihäiriöt

Pohjois-Carolinan osavaltionyliopiston tutkijat huomasivat tutkimuksessa korkeita dementiapisteitä saaneiden ja heikkoa ongelmanratkaisukykyä osoittaneiden koirien nukkuvan huonosti ja vähemmän, eivätkä ne pääse syvään uneen.

Ihmisten ja koirien samankaltaisuudet

Sama ilmiö on havaittavissa ihmisillä, joilla on Alzheimerin tauti - nukkumisessa ei päästä kovinkaan syvään uneen, ja unirytmi voi myös olla häiriintynyt.

Alzheimerin tauti ja unirytmihäiriöt

SciTechDailyn mukaan Alzheimerin tautiin sairastuneiden ihmisten ensimmäiset oireet ovat yleensä unirytmihäiriöitä. Lisäksi heillä on uneliaisuutta päivällä sekä kiihtyneisyyttä tai hämmentyneisyyttä hämärän aikaan. Usein tapahtuu yöllisiä heräämisiä.

Delta-aivoaallot ja syvä uni

Delta-aivoaallot signaloivat ihmisen olevan syvässä unessa, ja niiden määrä vähenee. Saman ilmiön todettiin tapahtuvan nyt myös koirilla.

Tutkimuksen merkitys

Tutkimus voi helpottaa ymmärtämään ikääntyvien koirien kognitiviisia häiriöitä ja unen yhteyttä tähän. Tieteilijät aikovat vielä jatkaa ja syventää tutkimustaan.