Findance.com
16:10 - 06.04.2023 / viihde / Findance
Koirien aistit: Miten ne toimivat ja mitä ne kertovat koiriemme maailmasta

Koirilla on kehittyneet ja monipuoliset aistit, jotka auttavat niitä selviytymään ja sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin. Tässä artikkelissa tutustumme koirien näkö-, haju- ja kuuloaistin toimintaan sekä siihen, mitä ne kertovat koiriemme maailmasta.

Koiran hajuaisti: Uskomattomat kyvyt ja niiden sovellukset

Koirien hajuaisti on niiden kehittynein ja tärkein aisti.

Koirilla on jopa 300 miljoonaa hajureseptoria nenässään, kun taas ihmisillä on vain noin 6 miljoonaa. Tämä tekee koiran hajuaistista jopa 10 000–100 000 kertaa tarkemman kuin ihmisen.

Koirien erinomainen hajuaisti on hyödyllinen monissa tilanteissa. Esimerkiksi pelastuskoirat voivat paikantaa ihmisiä maanjäristysten tai lumivyöryjen jälkeen, ja huumekoira voi haistaa laukussa piilotetut kielletyt aineet.

Koirien hajuaistia käytetään myös lääketieteellisissä tutkimuksissa havaitsemaan sairauksia, kuten Parkinsonin tautia.

Koiran kuuloaisti: Kuuleminen yli ihmisen rajat

Koirien kuuloaisti on myös huomattavasti ihmisiä parempi. Koirat voivat kuulla ääniä, joiden taajuus on 40 000–60 000 hertsiä, kun taas ihmiset kuulevat vain noin 20 000 hertsiin asti.

Tämä tarkoittaa, että koirat voivat kuulla ääniä, joita ihmiset eivät pysty kuulemaan. Koirat myös paikantavat äänten lähteen tehokkaammin ja nopeammin kuin ihmiset.

Koirien erinomainen kuuloaisti on hyödyllinen monissa tilanteissa. Esimerkiksi työkoirat, kuten poliisikoirat ja palokoirat, voivat kuulla ääniä, jotka auttavat niitä löytämään rikospaikkoja tai havaitsemaan palon alkuvaiheessa.

Myös sokeiden opaskoirat hyödyntävät kuuloaan navigoidessaan ja varoittaessaan omistajiaan esteistä.

Koiran näköaisti: Miten se eroaa ihmisen näköaistista

Koirien näköaisti eroaa ihmisten näköaistista monin tavoin. Ensinnäkin koirat näkevät värejä eri tavalla kuin ihmiset. Koirat ovat värisokeita ja näkevät maailman pääasiassa sinisen ja keltaisen sävyissä. Tämä johtuu siitä, että koirilla on vain kaksi värireseptoria silmissään, kun taas ihmisillä on kolme.

Koirilla on myös parempi näkö pimeässä kuin ihmisillä, ja ne pystyvät havaitsemaan liikkeen kauempana ja laajemmalla alueella. Tämä auttaa niitä metsästämään saalista ja varoittaa niitä mahdollisista vaaroista.

Lue myös: Näin koirasi näkee: Kuinka koirat havaitsevat värejä, liikettä ja yksityiskohtia

Koirien aistien merkitys ja niiden vaikutus koiriemme maailmaan

Koirien uskomattomat aistit eivät ainoastaan auta niitä selviytymään, vaan myös rakentamaan vahvemman yhteyden omistajiinsa. Tietämys koirien aistien toiminnasta voi auttaa meitä ymmärtämään ja arvostamaan koiriemme ainutlaatuista maailmaa, sekä opettaa meille, miten voimme parhaiten tukea ja hoitaa näitä uskollisia ja rakastavia eläinkumppaneitamme.

Niin paljon kuin meillä onkin vielä opittavaa koirien aistien toiminnasta, on selvää, että koirat ovat sopeutuneet elämään ihmisten rinnalla poikkeuksellisen hyvin.