caffi
08:10 - 08.04.2023 / viihde / Findance
Pääsiäisen täydelliset kahvit: Löydä paras kahvi mämmin, suklaan ja pashan kylkeen

Pääsiäinen tunnetaan hyvistä perinneruoista ja jälkiruokaherkuista. Mutta millainen kahvi kannattaa valita mämmin tai pashan kanssa?

Kahvin paahtaja Petri Nieminen neuvoo Caffin haastattelussa:

- Yleinen totuus maistelussa ja makujen yhdistelyssä on, että hennot maut jäävät helposti vahvojen alle. Siksi jälkiruokakahvi kannattaa valita ruoan tai jälkiruoan ominaisuudet huomioiden. Makeiden ja vahvojen jälkiruokien kanssa parasta on tuhti kahvi.

Kahvin lajike ja alkuperä

Karkeasti ottaen tummemmat paahdot ovat tuhdimpia ja voimakkaampia. Iso merkitys on myös kahvin laadulla. Kahvin lajike ja alkuperä määrittää kahvin ominaisuuksia paahtoakin enemmän.

- Kahvin lajike ja alkuperä ovat keskeisiä tekijöitä kahvin maun muodostumisessa, ja ne vaikuttavat suuresti siihen, miten kahvi sopii yhteen erilaisten ruokien kanssa, Nieminen toteaa.

Lue myös: Kofeiinissa on loistavia ominaisuuksia - jatkossa ehkä saataville lihavuuslääke

Tummapaahtoinen aasialaiskahvi makeiden jälkiruokien seuraksi

Makeiden jälkiruokien, kuten mämmin, suklaakakkujen ja -leivosten kaveriksi kannattaa valita tummapaahtoinen aasialaiskahvi.

Intialaisissa, indonesialaisissa ja papua-uusiguinealaisissa kahveissa on mausteisuutta ja pyöreää maanläheisyyttä.

- Kun nämä ominaisuudet yhdistää tummempaan paahtoon tulee miellyttävä painava kahvi raskaankin jälkiruoan kanssa, Nieminen suosittelee.

Elintarvikeliikkeistä löytyy vähän vain yhtä lajiketta sisältäviä kahveja. Sekoituksista suositeltavia ovat esimerkiksi seuraavat:

Paulig: Presidetti Sapphire tai Presidentti Black Label tai Barcelona

Meira: Kulta Katriina Luomu tummapaahto tai Segafredo Pausa

Löfbergs: Kharisma

Pienpaahtimoiden verkkokaupoista löytyy alkuperältään selkeämpiä ja tähän tarkoitukseen mainiosti sopivia vaihtoehtoja. Niemisen mukaan esimerkiksi sumatralaiset, balilaiset ja intialaiset alkuperäiskahvit sopivat erinomaisesti pääsiäispöytään.

Lue myös: Kahvin historia - miten kahvi löydettiin ja miten valmistamme sitä nykyään

Kenialainen kahvi pashalle

Kenialainen kahvi on hapokan raikas ja parhaimmillaan hivenen sitrusmainen. Se yhdistyy mainiosti pashan tai pääsiäispullan kanssa.

- Jos siirtyminen lammasruoasta jälkiruoan pariin kestää hieman pidempään, voi valita kevyen kahvin sellaisenaan tai nauttia siitä pashan kaverina, Nieminen ehdottaa.

Kenialainen kahvi tuo hienosti esiin pashan sitrusmaisia aromeja ja tasapainottaa sen makeutta.

Petri Niemisen suosittelemia kenialaisia kahveja eri paahtimoilta löytyy useita:

Paulig: Presidentti Ruby

Caffi: Kenya Baragwi Guama AA

Rost & Co: Kenia Limwe AA

Mokkamestarit: Kenia Kiamwangi AA