Kostya Klimenko
12:11 - 24.01.2022 / viihde / Findance
Kahvin historia - miten kahvi löydettiin ja miten valmistamme sitä nykyään

Kahvin historia ja sen merkitys 2000-luvun kulttuurissa on erittäin kiehtovaa ja ulottuu pitkälle, vaikka kukaan ei tarkalleen tiedäkään milloin ja miten kahvi löydettiin. Legenda kertoo, että ensimmäisenä kahvin vaikutukset huomasi etiopialainen vuohenpaimentaja, joka ymmärsi, että hänen vuohistaan tuli erittäin pirteitä, kun he söivät kirsikoita tietystä puusta, joka nykyään tunnetaan kahvipuuna. Tämän jälkeen valmistettiin ensimmäiset kahvijuomat - yksinkertaisesti keittämällä kahvikirsikat vedessä. Kyseessä oli siis aivan erilainen kahvi kuin mitä olemme nykyään tottuneet siemailemaan. Oppiessamme lisää kahvista ja vielä tärkeämpää – käydessämme siitä kauppaa maailmalla, meillä on nykyään useita juomavaihtoehtoja, joihin eri kulttuurit ja perinteet vaikuttavat.

Kahvin viljely ja kauppa alkoi Arabian niemimaalla. 1500-luvulla kahvia nautittiin paitsi kotona myös ensimmäisissä kahvilan kaltaisissa julkisissa tiloissa, mikä teki kahvin nauttimisesta sosiaalisen rituaalin. Monet pyhiinvaeltajat ympäri maailmaa vierailivat idässä ja huomasivat tämän uuden sosiaalisen juoman. Täten kahvista tuli suosittua ulkomailla ja se alkoi levitä. 1600-luvulle mennessä eurooppalaiset tutustuivat kahviin. Aluksi kiisteltiin ja oltiin epäileväisiä, kahvia pidettiin jopa "Saatanan katkerana keksintönä", mutta pian ihmiset ymmärsivät sekä kahvin vaikutukset että maun ja mikä vielä tärkeämpää – tunteen yhteenkuulumisesta ja sosiaalistumisesta. Tämä teki juomasta vastustamattoman. Yhä useampia eurooppalaisia kahviloita alkoi ilmestyä ja pian tämän jälkeen jotkut paikat suosivatkin kahvia jopa silloin suositun teen sijasta.

Kahvin valmistustavat nykyään

Nykyajan kahvinvalmistusmenetelmät, kuten perinteiset tavat, keittimet ja kahvikoneet mahdollistavat sen, että voimme uuttaa pavuista monenlaisia makuja ja ainutlaatuisia aromeja valitsemalla tietyn valmistusmenetelmän. Seuraavaksi käydään läpi muutamia yleisimmin käytettyjä kahvinvalmistusmenetelmiä:

- Tiputus tai suodatuslaitteet - haudutetaan kuumaa vettä, joka kulkee hitaasti suodattimessa paahdettujen ja jauhettujen kahvipapujen läpi. Veden valuessa jauhetun kahvin läpi se imee öljyt, aromit ja esanssit hitaasti tippa kerrallaan, lopulta päätyen valmiina kahvijuomana kuppiin. Tätä valmistustapaa varten käytetään kahvinkeitintä.

- Manuaalisuodatus - valmistustapa, jossa kiehuvaa vettä kaadetaan hitaasti käsin jauhetun kahvin päälle. Kahvi tippuu sitten paperisuodattimen läpi kuppiin, jolloin lopputuloksena on vahva kahvi.

- Pressopannu - pressopannuun laitetaan kahvijauhetta ja kuumaa vettä, mutta sen sisällä ei ole paperisuodatinta, vaan ruostumattomasta teräksestä valmistettu hienoreikäinen verkko, joka estää kahvijauhon valumisen kuppiin. Kahvin eteeriset öljyt päätyvät tästä huolimatta kuppiin ja antavat kahville rikkaamman ja täyteläisemmän maun.

- Kylmäuuttaminen - karkeaksi jauhettu kahvi laitetaan huoneenlämpöiseen veteen ja liuotetaan tietty aika, jolloin tuloksena on vähemmän katkera maku, mutta kahvin kofeiinipitoisuus säilyy edelleen korkeana. Kylmäuutetun kahvin valmistaminen voi kestää jopa 12–24 tuntia ja se nautitaan kylmänä.

- Espresso - paineistettua kuumaa vettä johdetaan suodattimen läpi, joka sisältää hienoksi jauhettuja paahdettuja papuja. Tämä tekniikka edellyttää automaattisen tai perinteisen espressokeittimen käyttöä. Veden paine tuottaa erittäin väkevän kahvin. Tätä menetelmää käytetään useimmiten muiden kahvijuomien perustana.

Yleisimmät kahvin raaka-aineet ja juomat, joita voit valmistaa

Valmistaaksesi suositun kahvijuoman, kuten esimerkiksi simppelin cappuccinon, tarvitset muutamia muitakin raaka-aineita, kun pelkkää kahvia. Kahvijuomien maailma osoittautui laajaksi – saimme satoja reseptejä miljoonilta kahvinkuluttajilta ympäri maailmaa poikkeuksellisen viimeisteltyjen kahvijuomien valmistamiseksi. Jos matkustaisimme ympäri maailmaa oppiaksemme paikallisista kahvijuomista, ymmärtäisimme pian, että ilmastosta tai suosituista paikallisista raaka-aineista riippuen, ovat ihmiset luoneet ainutlaatuisia juomia. Esimerkiksi Italiassa espressoa tarjoillaan usein sitruunan- tai appelsiininkuoren kanssa, koska nämä hedelmät ovat suosittuja ja niitä kasvatetaan paikallisesti. Pieni oivallus joltakin on antanut italialaisille mahdollisuuden tajuta suosikkipapunsa käyvän erittäin hyvin heidän omien hedelmiensä kanssa. Tutustutaanpa muutamiin yleisimpiin löydettyihin ainesosiin, joita voit kokeilla tai joista voit jopa luoda oman reseptisi.

- Kahvi. Aivan oikein, kahvijuoma ei ole mitään ilman kahvia, yleensä espressoa. Se on juoman perusta ja sitä tehdään joko Arabica- tai Robusta-lajikkeesta tai näiden kahden sekoituksesta. Riippuen paahtoasteesta; vaalea-, keski- tai tummapaahto, voi juomasi maku muuttua kevyestä voimakkaammaksi.

- Kuuma vesi. Koska vesi on välttämätön ainesosa kahvijuomien valmistuksessa, on syytä ottaa huomioon, että vesi sisältää liuenneita mineraaleja, kemikaaleja ja kaasuja, jotka vaikuttavat kahvin makuun. Valitse sekä espresson uuttamiseen että Americanon valmistukseen suodatettu vesi, joka maistuu puhtaalta, jossa ei ole epämieluisia hajuja ja jonka pH on neutraali.

- Maito. Monen tyyppisiä maitoja käytetään valmistettaessa suosituimpia maitopohjaisia juomia, kuten Cappuccinoa, Lattea, Flat White-kahvia ja niin edelleen. Nykyään kahvit valmistetaan lehmänmaidosta tai kasvipohjaisista vaihtoehdoista, kuten kaura-, manteli- tai muista pähkinämaidoista. Maitoa voidaan käyttää siltään, höyrytettynä tai vaahdotettuna eri tekstuurien saavuttamiseksi. Maitotiivisteitä käytetään jopa lisäämään makeutta ja koostumusta tiettyihin kahvijuomiin, kuten Espanjassa suosittuun Café bombóniin.

- Suklaa. Sopii erinomaisesti kahviin, joko täytteeksi raastettuna maitomaisen vaahdon päälle mihin tahansa maitopohjaiseen juomaan tai siirapiksi, esimerkiksi kuuluisassa Mokkajuomassa ja Chocolate Frappe-kahveissa, eli makeissa kahvipohjaisissa maitojuomissa.

- Tee. Vaikka tee on yleensä oma juomansa, sitä yhdistetään joskus kahviin ainutlaatuisen juoman valmistamiseksi. Chai-teetä yhdistetään monesti espresson kanssa.

- Alkoholijuomat. Kahvi sopii hyvin erilaisten alkoholijuomien kanssa nautittavaksi. Valittu juoma sekoitetaan yleensä teelusikalliseen sokeria ja vettä/maitoa/kermaa/jne. Sopivien juomien valikoima vaihtelee viskistä valmistetusta irlantilaisesta kahvista italialaiseen Caffè correttoon, joka on valmistettu ripauksella konjakkia tai muuta juomaa.

Ja jos haluat tietää lisää kahvin vaikutuksista terveyteen, voit myös lukea tämän artikkelin.

Kahvin päivittäinen nauttiminen voi käydä tylsäksi jonkin ajan kuluttua. Siksi kahvimaailma on yksi parhaista paikoista suorittaa erityyppisiä kokeiluja - papulajikkeista paahtoprofiileihin ja erilaisiin valmistusmenetelmiin sekä mihin tahansa mielikuvituksesi riittääkään luodaksesi omaan kahvijuomaasi uusia makuja. Vaikka kahvi oli aluksi kiistanalainen juoma, siitä luotiin monia juomavaihtoehtoja, joita käytetään yhä edelleen paitsi siltään, myös osana aterioita. Joten kokeile ja luo uusia reseptejä - kuka tietää, ehkä niistä tulee suosittuja paitsi ystäviesi keskuudessa, mutta myös osana kulttuuriperintöäsi.

artikkelin avainsanat:
kahvi ruoka