Findance.com
03:40 - 21.02.2023 / viihde / Findance
Vähemmän tunnetut syövän oireet, tarkkailethan myös näitä?

Kyhmyt, epänormaalit verenvuodot ja epätoivottu laihtuminen ovat hyvintunnettuja ja helposti havaittavia oireita erilaisten syöpien diagnostiikassa.

Syöpiä on yli 200 erilaista ja niistä jokainen aiheuttaa jossain vaiheessa sairautta erityyppisiä oireita. Näistä oireista osa voi jäädä huomaamatta esimerkiksi siksi, että oireisto sekoittuu johonkin toiseen sairauteen tai oireet alkavat niin hitaasti, ettei niitä huomaa.

Nämä ovat vähemmän ilmeisiä syövän merkkejä:

1. Väsymys

Normaali väsymys, esimerkiksi huonosti nukutun yön jälkeen ei kerro syövästä. Kuitenkin jos väsymys jatkuu pitkään ja vaikuttaa päivittäiseen jaksamiseen, on tästä hyvä jutella lääkärin kanssa.

2. Yöhikoilu

Naisilla yöhikoilu voi liittyä kuukautiskiertoon tai vaihdevuosiin. Mikäli hikoilu on voimakasta ja jatkuu pitkään, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Lue myös: Uusi lääke laskee kolesterolia 70 prosenttia - voi auttaa myös syövän hoidossa

3. Jatkuvat ruoansulatushäiriöt ja närästys

Molemmat oireet ovat varmasti kaikille tuttuja, eikä niistä välttämättä tarvitse olla huolissaan, mikäli oireet ovat satunnaisia ja ohimeneviä. Jos oireet jatkuvat pitkään, voi kyse olla jostain muusta ja asiaa on syytä selvittää.

4. Pitkäkestoiset suun haavaumat

Suun haavaumille voi olla monia selityksiä, kuten lääkitys, huonosti istuvat proteesit tai infektiot. Jos haavaumat eivät parane kolmen viikon aikana voi tämä olla aiheellista hakeutua lääkäriin.

5. Jatkuva äänenkäheys

Äänen käheys on yleinen oire, joka yleensä liittyy kuivaan tai kipeään kurkkuun ja flunssaan. Jatkuva käheys, joka kestää vähintään 10 päivää, on aihe tutkia asiaa tarkemmin.

Lue myös: Syövän seulonta voi mullistua - tutkijat keksivät keinon havaita sairaus jo aivan alkuvaiheissa

6. Turvotus

Turvotus ei yleensä ole mitään vakavaa, vaan sen voi aiheuttaa jokin ruoansulatuskanavan sairaus, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). Jos oire on uusi ja kestää pidempään, on hyvä jutella asiasta ammattilaisen kanssa.

7. Yskä

Virusinfektion yhteydessä yskä voi jatkua jopa 3-4 viikkoa. Tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos yskä pitkittyy, eikä sille ole ilmeistä syytä.

artikkelin avainsanat:
syöpä terveys