Pixabay
02:55 - 22.09.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Syövän seulonta voi mullistua - tutkijat keksivät keinon havaita sairaus jo aivan alkuvaiheissa

Syöpäseulonnassa saattaa koittaa uusi aikakausi. Tähän viittaa Grailin organisoima tutkimus, johon osallistui useampia terveysalan tahoja [lähde].

Tutkimuksessa osoitettiin niin sanotun Galleri-testin tehokkuus.
Terveydenhuollon ammattilaisia onkin kehotettu valmistautumaan uuteen syöpäseulonnan aikakauteen.

Pathfinder-tutkimuksessa havaittiin, että yksinkertainen verikoe voi havaita useita erilaisia syöpätyyppejä. Havainnot on mahdollista tehdä Galleri-testin avulla potilaista jo ennen kuin he saavat selkeitä oireita.

Pathfinder-tutkimuksessa tehtiin verikoe yli 6600 50-vuotiaalle tai vanhemmalle aikuiselle, ja tutkimuksen aikana löydettiin Galleri-testin ansiosta kymmeniä uusia sairaustapauksia. Monet syövät olivat varhaisessa vaiheessa ja lähes kolme neljäsosaa olivat sellaisia muotoja, joita ei rutiininomaisesti seulota.

Memorial Sloan Kettering Cancer Center -syöpäkeskuksen tohtori Deb Schrag piti nimenomaan jännittävänä erityisesti sitä, että monet löydetyistä syövistä olivat sellaisia, ettei niitä normaalisti seulota.

Sairauden havaitsemisen lisäksi testi ennustaa, missä syöpä on, jolloin lääkärit voivat nopeuttaa seurantatyötä syövän paikallistamiseksi ja todentamiseksi.

NHS England kuvaili Galleri-testiä mahdolliseksi isoksi muutokseksi terveydenhoidossa. Asia saa lisävarmistusta tutkimuksesta, johon osallistuu 165 000 ihmistä ensi vuonna.

Terveydenhuollon ammattilaiset toivovat testin pelastavan ihmishenkiä havaitsemalla syövän riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta leikkaus ja hoito olisi tehokkaampaa.

Lue myös: Eturauhassyöpä on hoidettavissa, mutta siihen kuolee vuosittain yli 900 suomalaista - "Seuranta voi olla hyvä aloittaa jo 40-vuotiaana"

artikkelin avainsanat:
syöpä terveys tiede tutkimukset