Findance.com
04:10 - 09.02.2023 / pelit / Markku Leppilampi
Ajopelit eivät paranna eniten ajotaitoja - tutkimus osoittaa ihan toiseen genreen!
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Ajotaitojen kehittämiseen luulisi sopivan parhaiten ajopelit. Näin ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole [lähde].

Toronton yliopiston vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan toimintaintensiivisten pelien kuten Call of Dutyn pelaaminen paransi sensomotorista oppimista. Pelaajat pärjäsivät tutkijoiden testeissä paremmin kuin ei-pelaajat.

Tutkijat testasivat, miten hyvin koehenkilöt pystyvät pitämään kohdistinta valkoisen neliön sisällä sen liikkuessa näytöllä. Aluksi pelaajat ja ei-pelaajat suoriutuivat yhtä hyvin. Harjoittelemisen jälkeen pelaajat alkoivat kuitenkin olla paljon parempia ja he myös kehittyivät nopeammin.

Tutkijoiden mukaan tämä yksinkertainen testi todistaa, että pelaajien kognitiiviset toiminnot ja näöntarkkuus toimivat paremmin kuin verrokkiryhmällä. Tästä voi vetää johtopäätöksen, että pelaajat ajavat autoa paremmin tilanteissa, joissa kuljettajan on tehtävä sekunnin murto-osan päätöksiä onnettomuuksien välttämiseksi.

Lue myös: Ehdotus: alkolukko käyttöön Suomessa

Myös Rochesterin yliopiston aivo- ja kognitiivisten tieteiden professori Daphne Bavelier on tutkinut pelaamisen kognitiivisia vaikutuksia. Hänen mukaansa pelaajilla on parempi näkö kuin ei-pelaajilla, vaikka voisi kuvitella asian olevan päinvastoin.

Pelaajilla oli myös parempi erottelukyky harmaan sävyissä. Tästä on hyötyä autolla sumussa ajamisessa.

Lue myös: Tesla feikkasi yhden kuuluisimmista videoistaan, jota Elon Musk hehkutti 2016

New Yorkin yliopiston ajosimulaattoritestit puolestaan ovat todistaneet, että toimintapelaajat pysyvät paremmin kaistallaan, ja tuuliolosuhteet vaikuttavat heidän ajamiseensa vähemmän.

Tutkimukset tarjoavat vahvaa näyttöä siitä, että ajamisen kannalta tärkeät taidot vahvistuvat toimintapelaamisella. Kohtuuden rajoissa säilyvä pelaaminen vaikuttaa myönteisesti myös asioihin kuten esineiden seuranta, optinen konfliktien ratkaisu, huomiokyky ja reaktioaika.

Lue myös: Näin paljon Elon Musk pulitti Tesla-brändinimestä

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
autot Call of Duty terveys tiede tutkimukset
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!