Action Press / Shutterstock / AOP
04:40 - 19.01.2023 / viihde / Findance
Tesla feikkasi yhden kuuluisimmista videoistaan, jota Elon Musk hehkutti 2016

Tesla julkaisi vuonna 2016 pr-videon, jossa esiteltiin yhtiön itseohjautuvaa teknologiaa.

Reutersin mukaan nyt on kuitenkin paljastunut, että video oli lavastettu.

Tämä paljastui vasta nyt julkisuuteen tulleessa, heinäkuussa tehdyssä lausunnossa, joka on otettu todisteeksi oikeusjutussa, joka koskee vuonna 2018 tapahtunutta kuolemaan johtanutta onnettomuutta, jossa oli osallisena entinen Applen insinööri.

Video julkaistiin lokakuussa 2016, ja toimitusjohtaja Elon Musk mainosti sitä Twitterissä todisteena siitä, että "Tesla ajaa itseään". Teslan Autopilot-ohjelmistosta vastaavan johtajan Ashok Elluswamyn mukaan Model X ei kuitenkaan ajanut itse itseään Teslan käyttämän teknologian avulla.

Lue myös: Näin paljon Elon Musk pulitti Tesla-brändinimestä

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Elluswamy sanoi kuulustelupöytäkirjassaan, että Teslan Autopilot-tiimi lähti Muskin pyynnöstä suunnittelemaan ja nauhoittamaan "järjestelmän kykyjen esittelyä".

- Videon tarkoituksena ei ollut kuvata tarkasti sitä, mitä asiakkaille oli tarjolla vuonna 2016. Tarkoituksena oli kuvata, mitä järjestelmään oli mahdollista rakentaa, Elluswamy kertoi.

Lue myös: Tesla lanseeraa edistyneen langattoman latausalustan

Videon luomiseksi Tesla käytti 3D-kartoitusta ennalta määrätyllä reitillä Menlo Parkissa Kaliforniassa sijaitsevasta talosta Teslan silloiseen pääkonttoriin Palo Altossa. Kuljettajat puuttuivat testiajoihin ottaakseen ohjat käsiinsä ja jopa törmäsivät yhtiön parkkipaikalla aitaan yrittäessään näyttää, että Model X pystyy pysäköimään itsensä ilman kuljettajaa.

Yhtiö on kuitenkin varoittanut kuljettajia siitä, että heidän on pidettävä kädet ratissa ja pidettävä ajoneuvo hallinnassaan Autopilotin käytön aikana ja että ominaisuudet "eivät tee ajoneuvosta autonomista".

Tesla on nyt joutunut oikeuskanteiden ja viranomaisvalvonnan kohteeksi kuljettajaa avustavien järjestelmiensä vuoksi, ja Yhdysvaltain oikeusministeriö on jopa käynnistänyt rikostutkinnan yhtiön väitteistä, joiden mukaan sen sähköajoneuvot voivat ajaa itse itseään.

Kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta totesi vuonna 2020, että kuolemaan johtanut onnettomuus johtui todennäköisesti kuljettajan hajamielisyydestä ja Autopilotin rajoituksista. Sen mukaan Teslan "tehoton kuljettajan sitoutumisen seuranta" oli vaikuttanut onnettomuuteen, ja Elluswamy todisti, että kuljettajat saattoivat "huijata järjestelmää" saamalla sen uskomaan, että he kiinnittivät huomiota, vaikka eivät kiinnittäneetkään. Hän sanoi, ettei hän nähnyt Autopilotissa turvallisuusongelmia, jos kuljettajat olivat tarkkaavaisia.