Tomas Slavik
07:05 - 22.12.2022 / viihde / Findance
Lux Helsinki 2023: Ukrainan sodassa palaneista autoista koostuva taideteos herättää ajatuksia

Helsingin keskustassa nähdään alkuvuodesta 2023 Ukrainan sodassa palaneista autoista koostuva taideteos.

Ajatuksia herättävä teos on osa Lux Helsinki -valotaidetapahtumaa, joka järjestetään Helsingissä 4. - 8. tammikuuta klo 17-22.

Installaatiossa mukana olevat autot on tuotu Suomeen sodan runtelemilta alueilta. Autot käsittävät tarinoita Ukrainan kansalaisista, jotka ovat omaisuutensa lisäksi menettäneet rakkaitaan ja joutuneet pakomatkalle kotimaastaan. Teoksessa savuavista autoista kajastaa valoa.

– Teoksessa parasta on se, ettei se kommentoi mitään vaan tuo tarkasteltavaksi toisen todellisuuden. Pysäyttävä ja ajatuksia herättävä teos, joka on todellisuutta vain reilun tuhannen kilometrin päässä, toteaa Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski.

The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living -teoksen takana on tsekkiläinen suunnittelija Maxim Velcovsky. Se on toteutettu yhteistyössä Ukrainan Prahan-suurlähetystön kanssa.

Hänen töitään on aiemmin ollut esillä mm. Lontoon Victoria and Albert -museossa ja Pariisin Pompidou-keskuksissa.

Lux Helsinki -taidetapahtuman reittimäiset teoskokonaisuudet ovat koettavissa keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa 4.-8. tammikuuta klo 17–22.