DALL-E
13:10 - 17.12.2022 / viihde / Findance
Googlen tekoäly AlphaCode päihitti kilpailussa useita ihmiskoodareita

DeepMind, Alphabetin (Google) omistama tekoäly-yritys, kehittää koodaukseen soveltuvaa tekoälyohjelmistoa nimeltä AlphaCode.

Tekoälymalli päihitti monet aloittelevat koodaajat Codeforces-koodauskilpailussa. Science-lehdessä julkaistun artikkelin mukaan AlphaCode pystyi tuottamaan miljoonia mahdollisia ratkaisuja koodausongelmiin ja suodattamaan ne sitten enintään 10 ratkaisuun, ja kaikki tämä ilman mitään sisäänrakennettua tietoa ohjelmointikielen rakenteista.

AlphaCode sijoittui keskimäärin 54,3 prosentin kärkisijoille, kun se rajoitettiin 10 ratkaisuun ongelmaa kohti, ja 66 prosenttia näistä ongelmista ratkaistiin ensimmäisellä ehdotuksella. Tämä suorituskyky vastaa tutkijoiden mukaan "aloittelevaa ohjelmoijaa", jolla on muutaman kuukauden tai vuoden koulutus.

Ohjelmointikilpailut ovat ainutlaatuisen vaikeita, ja AlphaCoden piti ymmärtää monimutkaisia koodausongelmia luonnollisella kielellä ja sitten "järkeillä" ennakoimattomia ongelmia.

- Loppujen lopuksi AlphaCode suoriutuu huomattavan hyvin aiemmin tuntemattomista koodaushaasteista riippumatta siitä, missä määrin se todella "ymmärtää" tehtävää, professori J. Zico Kolter kirjoitti Perspective-artikkelissa.

DeepMindin tutkijat ovat toiveikkaita siitä, että AlphaCoden suorituskyky johtaa ihmisohjelmoijien kannalta hyödyllisiin sovelluksiin, kuten tuottavuuden lisäämiseen ja ohjelmoinnin tekemiseen helpommin lähestyttäväksi uusille kehittäjille.

Kaikki eivät tietenkään ole yhtä mieltä tekoälyavusteisen koodin tuottamisen eettisyydestä. Viime kuussa eräs ohjelmoija syytti Gizmodon mukaan Microsoftin omistaman GitHub-verkkopalvelun Copilot AI -ohjelmistoa "ennennäkemättömän laajasta ohjelmistopiratismista", koska se käyttää tekoälyn treenaamisessa muiden tekemiä, lisensoimattomia koodeja.

AlphaCoden kanssa tekoälykoodauksen saralla kilpailee mm. OpenAI-yrityksen Codex, joka on tuttu ChatGPT:n osana.