DALL-E
03:40 - 15.12.2022 / viihde / Findance
ChatGPT ei pakota Googlea kiirehtimään LaMDAa ja muita tekoälyprojekteja - "Liiallinen maineriski"
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Google, maailman suosituimman hakukoneen takana oleva teknologiajätti, joutuu kilpailemaan tekoälyn saralla mm. OpenAI:n ChatGPT:n kanssa.

San Franciscossa sijaitseva startup-yritys OpenAI, jonka taustalla on Microsoft, julkaisi chatbotin yleisölle marraskuun lopulla, ja siitä tuli nopeasti sensaatio Twitterissä. Se ylitti miljoona käyttäjää jo joulukuun alussa.

Googlen vastaus on ollut korostaa varovaisuuden ja huolellisen seurannan tarvetta tekoälykäyttöisten chatbottien kanssa. Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai ja Googlen tekoälyosaston pitkäaikainen johtaja Jeff Dean huomauttivat CNBC:n mukaan henkilöstön kokouksessa, että yhtiöllä on samanlaisia kykyjä, mutta riski, että jokin menee pieleen, on suurempi, koska ihmisten on luotettava Googlelta saamiinsa vastauksiin.

Investointipankki Morgan Stanley julkaisi maanantaina aiheesta raportin, jossa tarkastellaan, onko ChatGPT uhka Googlelle. Brian Nowak, pankin johtava Alphabet-analyytikko, kirjoitti, että Googlen kannalta karua on se, että ChatGPT:n kaltaiset kielimallit voivat viedä markkinaosuutta "ja häiritä Googlen asemaa ihmisten etuovena internetiin".

Nowak sanoi kuitenkin, että yritys luottaa edelleen Googlen asemaan, koska yhtiö jatkaa hakujen parantamista, kun taas käyttäytymismuutoksen aikaansaaminen on valtava este mille tahansa uudelle ja kilpailukykyiselle teknologialle. Lisäksi Google "rakentaa samanlaisia luonnollisen kielen malleja, kuten LaMDA:ta", ja "odotamme, että ajan myötä tulee lisää tuotteita", hän sanoi.

Pichai ja Dean sanoivat molemmat, että yhtiöllä on "paljon" suunnitelmia alalla vuodelle 2023 ja että "tällä alalla meidän on oltava rohkeita ja vastuullisia, joten meidän on tasapainotettava tämä".

OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altman on myöntänyt, että ChatGPT:llä on rajoituksia ja käyttäjien tulisi olla varovaisia sen kanssa, kuinka paljon he luottavat saamiinsa vastauksiin.

"On virhe luottaa siihen juuri nyt minkään tärkeän asian suhteen", Altman kirjoitti. "Se on esimakua edistyksestä; meillä on vielä paljon työtä vankkuuden ja totuudenmukaisuuden suhteen."

Googlella on edelleen lähes monopoliasema hakukoneissa, sillä sillä on yli 90 prosentin markkinaosuus, mutta se kohtaa kilpailua muiden sosiaalisten medioiden alustojen, kuten TikTokin ja Instagramin, taholta. Johtajat ovat viime aikoina olleet halukkaampia puhumaan julkisesti Googlen kilpailusta markkinoilla, joilla sitä on syytetty monopoliasemasta, ja yhtiö pyrkii tehostamaan toimiaan ja vastaamaan näihin uusiin tarpeisiin.

"Käyttäjien odotukset kehittyvät jatkuvasti - he pyytävät meiltä uusia asioita", Googlen Knowledge and Information -organisaatiota johtava varatoimitusjohtaja Prabhakar Raghavan sanoi kokouksessa. "Meidän on syytä vastata näihin tarpeisiin."

Lue myös: Tekoäly kirjoittaa työmarkkinoiden säännöt uusiksi - Prompt-insinöörit tulevat ja katoavat

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!