DALL-E
10:49 - 13.12.2022

viihde / Findance
Tekoäly kirjoittaa työmarkkinoiden säännöt uusiksi - Prompt-insinöörit tulevat ja katoavat

Ei ole mikään salaisuus, että tekoäly muuttaa tapamme elää ja työskennellä. Vähemmän tunnettua on kuitenkin se, miten tekoäly muokkaa työmarkkinoita. Tekoäly vaikuttaa syvällisesti tapaan, jolla työskentelemme, aina automaattisista asiakaspalvelijoista "prompt-insinööreihin", joiden tehtävänä on varmistaa, että tekoälyalgoritmit tuottavat toivottuja tuloksia.

Tekoälyn ansiosta yritykset voivat helpommin automatisoida arkipäiväisiä tehtäviä ja vapauttaa työntekijöitään keskittymään arvokkaampiin tehtäviin. Tämä pätee erityisesti asiakaspalvelussa, jossa tekoälychatbotit ovat yhä kehittyneempiä ja pystyvät käsittelemään perustiedusteluja ja pyyntöjä murto-osassa ihmisen aikaa. Lisäksi tekoälyn avulla yritykset voivat myös kohdentaa asiakkaille räätälöityjä viestejä ja tarjouksia, mikä luo entistä yksilöllisemmän asiakaskokemuksen.

Automaatio ei kuitenkaan ole ainoa tapa, jolla tekoäly muuttaa työmarkkinoita. ChatGPT:n kaltaisten generatiivisten tekoälytyökalujen yleistymisen myötä on mahdollista tuottaa korkealaatuista sisältöä, kuten esseitä, ohjelmistokoodia ja markkinointistrategioita, muutamassa sekunnissa. Tämä on luonut uuden työnimikkeen: "prompt engineer". Kehoteinsinöörit vastaavat kehotteiden laatimisesta, jotta tekoälyalgoritmit tuottavat parhaat tulokset. Kehotteet ovat jo nyt myös kauppatavaraa, esimerkiksi PromptBase-kauppapaikalla.

Tekoäly vaikuttaa myös työmarkkinoihin työpaikkojen siirtymisen muodossa. Vaikka tekoälyn käyttöönoton ansiosta syntyy joitakin työpaikkoja, monia muita työpaikkoja häviää. Maailman talousfoorumi on ennustanut, että tekoäly voi johtaa seitsemän miljoonan työpaikan menetykseen lähitulevaisuudessa.

Tekoälyn vaikutus työmarkkinoihin on kauaskantoinen ja kiistaton. Vaikka tekoäly saattaa johtaa työpaikkojen menetyksiin joillakin aloilla, se luo myös uusia mahdollisuuksia niille, joilla on tarvittavat taidot hyödyntää niitä.

Financial Timesin haastattelema Basil Safwat, tekoälyä kehittävän Adept-firman suunnittelupäällikkö, tokaisee kaiken olevan vielä raakileen tasolla.

- Tarvitaan todella ihmisiä, jotka ovat hieman edellä tämän uuden materiaalin ymmärtämisessä, Safwat sanoo FT:lle.

Tekoälysovellukset eivät olekaan vielä niin älykkäitä, että kuka tahansa voisi käyttää niitä menestyksekkäästi, mutta asiat liikkuvat eteenpäin nopeasti.

Safwat uskoo, että pian käyttöliittymät, joita käytämme näiden tekoälyjen käyttämiseen ja manipulointiin, paranevat ja tekevät prompt-insinöörit tarpeettomiksi.

Hän vertaa tätä tietokoneiden käyttöjärjestelmien kehittymiseen tekstipohjaisesta komentorivistä ikkunoihin ja kosketusnäyttöihin ja sanoo Financial Timesin haastattelussa: "En usko, että tämä vaihe kestää kauan." 

Kehoteinsinöörit voivatkin olla ammattinimike, jonka tekoäly ensin luo ja tekee sitten tarpeettomaksi...