Terhi Ylimäinen
08:48 - 18.11.2022 / musiikki / Findance
Viikate loi musiikkia Pekka Halosen maalauksesta Omakuva (karvalakki päässä)

Viikate on julkaissut uuden singlen Omakuva (karvalakki päässä).

Pekka Halosen Halosenniemen taiteilijakoti Tuusulanjärven rannalla täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on meneillään näyttely, jonka maalauksiin on sävelletty kappaleita kotimaisten muusikoiden toimesta. Viikate oli yksi kutsutuista artisteista, ja yhtyeen säveltämä kappale luo tarinan Halosen maalaukseen Omakuva (karvalakki päässä).

- Biisin alkuasetelma oli edellisenä talvena tilanteessa, jossa seison karvalakki päässä talviyönä Jaalan mökkimme pihalla ja kuuntelen, kun jäät puhuvat minulle. Eli natisivat, mutisivat ja paukkuivat, Kaarle Viikate muistelee.

- Hetki oli niin voimakas, että tiesin tekeväni tästä kappaleen myöhemmin. Kun sitten kysyttiin Viikatteen kiinnostusta Soiva Halosenniemi -projektiin ja näin valittavissa olevat taulut, pomppasi taiteilijan omakuva karvalakki päässä heti esille. Tarjolla olleissa teoksissa oli paljon elementtejä, joita Viikatteen musiikissa on luonnostaan ja niitä tuli poimittua tähän lauluun useammastakin eri maalauksesta. Pääpaino on kuitenkin karvalakin sisällä tapahtuvassa väärien valintojen maailmassa. Höyhenen kevyt äänimaailma alleviivaa mielestäni onnistuneesti tunnelman raskautta. Oli hienoa päästä osallistumaan tällaiseen projektiin.

Viikate esiintyy akustisesti Halosenniemessä 6. tammikuuta 2023. Soiva Halosenniemi -näyttely päättyy 15. tammikuuta 2023.

Viikate - Omakuva (karvalakki päässä) - Spotify