Bruce Mars / Unsplash
02:25 - 11.11.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Univaikeuksia? Siihen löytyy apukeino, joka auttaa lähes jokaista

Univaikeuksia lienee joskus jokaisella, ja se voi olla turhauttavaa. Apua kuitenkin löytyy, sillä tutkimuksen mukaan yksi keino parempiin uniin auttaa lähes kaikilla. Riittävästä unesta täytyy pitää huolta, sillä se vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin [lähde].

Vuonna 2015 tehdyssä meta-analyysissa tarkasteltiin unen laatua, kestoa ja liikuntaa koskevaa tutkimusta. Kävi ilmi, että sekä lyhytaikainen että säännöllinen liikunta voi parantaa unta. Yksikin harjoituskerta voi riittää parantamaan unen laatua ja kestoa.

Säännöllisen aerobisen liikunnan on osoitettu auttavan ihmisiä nukahtamaan nopeammin, heräämään harvemmin yöllä, ja tuntemaan olonsa levänneemmäksi seuraavana aamuna. Tämä koski monia erilaisia aerobisia harjoituksia, kuten pyöräilyä, juoksua ja reipasta kävelyä.

Yksikin 30 minuutin aerobinen harjoittelu voi parantaa unta, vaikkakaan ei samassa määrin kuin säännöllinen aerobinen harjoittelu. Liikunnan todettiin pidentävän unen kestoa, lyhentävän nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja lisäävän unen laatua.

Tutkimus anaerobisesta harjoittelusta kuten painonnostosta on vähäisempää. Niistä tutkimuksista mitä on tehty kuitenkin ilmenee, että myös se voi parantaa unta.

Säännöllinen liikunta voi myös vähentää ahdistuksen ja masennuksen oireita. Liikunnan positiivinen vaikutus mielialaan ja mielenterveyteen voikin olla yksi osatekijä unitaitojen paranemisessa.

artikkelin avainsanat:
nukkuminen terveys tutkimukset uni