Pixabay
13:45 - 03.10.2022 / viihde / Findance
Syyskuu oli keskimääräistä kylmempi

Syyskuu oli normaalia viileämpi, paitsi Lapissa. Kuukausi oli suurimmassa osassa maata tavanomaista vähäsateisempi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin +6 asteesta Lounais-Suomen noin +12 asteeseen. Syyskuu oli Lapissa lähellä pitkän ajan keskiarvoa ja muualla normaalia viileämpi, paikoin poikkeuksellisen viileä. Tilastollisesti lämpötilat poikkesivat vertailujakson 1991-2020 keskiarvosta noin 1-2 astetta.

Syyskuun korkein lämpötila, 19,5 astetta, mitattiin 6. syyskuuta Raaseporin Jussarön havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila oli -7,5 astetta, joka mitattiin Ylivieskan lentoasemalla 8. päivä.

Syyskuu oli suurelta osin tavanomaista vähäsateisempi, ja Etelä-Lapissa ja osassa Keski-Lappia satoi poikkeuksellisen vähän. Keskimääräistä sateisempia alueita olivat lähinnä Ahvenanmaa ja osa Pohjois-Lappia.

Ennakkotietojen mukaan eniten satoi Inarissa Saariselän matkailukeskuksessa, 84,3 mm, ja vähiten Sallassa Kelloselän havaintoasemalla, 14,8 mm. Suurin vuorokausisademäärä oli Tohmajärvi Kemiellä 15. päivänä 37,8 mm.

Ensilumi satoi syyskuun lopussa

Tilastollisesti merkittävä ensilumi satoi kuukauden viimeisenä päivänä Kainuussa, 2 cm sekä Puolangan Kotilan että Paljakan asemilla. Lisäksi Mustavaaran havaintoasemalla Ristijärvellä oli 1 cm lunta.

Syyskuun auringonpaistetunnit olivat noin 35-170 tuntia, eniten eteläisillä rannikkoalueilla ja vähiten Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Lapissa. Auringonpaistetunnit olivat etelässä lähellä normaalia ja pohjoisessa alle normaalin tai epätavallisen alhaisia. Maasalamoita havaittiin vain 57 kappaletta, kun syyskuussa niitä havaittiin keskimäärin noin 4 400 kappaletta.

artikkelin avainsanat:
Ilmatieteen laitos syyskuu sää