Esther Moreno / Alamy / AOP
12:17 - 03.10.2022 / viihde / Findance
Energiakriisi: Tätä sähköfutuurit ennustavat talven 2023 sähkön hinnoiksi

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fi on selvittänyt, mitä sähköfutuurit ennustavat nyt kuluttajien sähkön hinnaksi talvella ja vuodelle 2023.

Tutkimus toteutettiin keräämällä johdannaismarkkinoiden viimeisimmät futuurihinnat ja muuntamalla ne kuluttajille tutumpaan, senttiä kilowattitunnilta -muotoon. Hintoihin lisättiin myös arvonlisävero, jotta ne olisivat paremmin vertailukelpoisia. Tilastoissa on otettu huomioon myös sähkön tuleva arvonlisäveron alennus joulukuusta huhtikuuhun.

Tutkimuksen perusteella sähkön pörssihinta on kalleimmillaan tammikuussa 2023, jolloin hinta nousee yli 50 senttiin kilowattitunnilta. Keväällä 2023 futuurit ennakoivat sähkön hinnan laskevan lähelle kesän 2022 tasoa.

Johdannaisten huonon saatavuuden ja suurten hintavaihteluiden vuoksi arviot eivät ole kovin tarkkoja, ja tilanne futuurimarkkinoilla muuttuu jatkuvasti. Sähköfutuurit ovat kuitenkin paras tämänhetkinen arvio tulevista sähkön hinnoista.

Futuurien ennustamat sähkön hinnat muunnettuna c/kWh:ksi. Sisältää arvonlisäveron (10 % joulukuusta huhtikuuhun, 24 % muina aikoina).

Lokakuu 2022: 21 c/kWh

Marraskuu 2022: 34c/kWh

Joulukuu 2022: 41c/kWh

Tammikuu 2023: 50c/kWh

Helmikuu 2023: 48c/kWh

Maaliskuu 2023: 29c/kWh

Q2 2023: 18c/kWh

Q3 2023: 7c/kWh

Q4 2023: 16c/kWh

(Lähde: Nasdaq OMX 3.10.2022)

Futuurihintojen perusteella sähkön kuluttajahintojen odotetaan nousevan yli 50 senttiin kilowattitunnilta, vaikka otetaan huomioon talvella sovellettava alempi 10 prosentin arvonlisävero.

Hintojen odotetaan olevan korkeimmillaan tammi- ja helmikuussa. Sähkön keskimääräisen kuluttajahinnan odotetaan nousevan molempina kuukausina noin 50 senttiin.

Sähkön hintaennuste vuodelle 2023 näyttää siis alkutalven osalta melko synkältä, mutta keväällä hintojen odotetaan olevan huomattavasti alhaisemmat.

Sähkön arvonlisäveron alentaminen vaikuttaa välittömästi hintoja laskevasti, mutta hinnat ovat edelleen korkeat.

Sähköyhtiön marginaali ja hinnoittelu vaikuttavat sähkösopimuksen lopulliseen hintaan

Vaikka sähkön hintaa ennustavat sähköfutuurit edustavat parasta mahdollista arviota tulevista sähkön hinnoista, se ei ole koko totuus. Vaikka futuurihinnat toteutuisivatkin, lopullinen sähkön hinta riippuu silti kuluttajan allekirjoittamasta sähkösopimuksesta.

Sähköyhtiöillä on erilaisia marginaaleja ja hinnoittelukäytäntöjä. Pörssisähkön osalta hinta näkyy suoraan marginaalina spot-tuntihinnan päällä, mutta määräaikaisissa sopimuksissa hinta sisältää myös ennusteet tuleville kuukausille ja jopa kahdelle vuodelle.


Myös johdannaismarkkinoilla futuurien hinnat ovat vaihdelleet voimakkaasti. Jo syyskuussa muutoksia on mitattu kymmenissä prosenteissa, ja hinta-arviot ovat vaihdelleet epävakaan tilanteen ja johdannaisten huonon saatavuuden vuoksi.

Halvinsähkösopimus.fi-sivuston sähköfutuuriartikkelin löydät täältä.

Lue lisäksi: Kun alat säästää sähköä, huomioi nämä vinkit siitä, mitä ei pidä tehdä