Alamy / AOP
09:51 - 29.09.2022 / viihde / Findance
Kahvin hinta jatkaa nousuaan - Kahvipula koittaa?

Tuleeko kahvista pian pulaa?

- Näyttää siltä, että kahvin saatavuus ei vastaa kulutusta maailmanlaajuisesti ja tämä voi tarkoittaa, että kahvin hinta jatkaa nousuaan, sanoo Caffin kahviasiantuntija Petri Nieminen.

Maailman suurimman kahvintuottajan Brasilian kuivuus uhkaa nyt seuraavaa satoa, ja samaan aikaan maailman kahvivarastot ovat jo ennätyksellisen alhaiset.

- Me paahtimot olemme veitsenterällä. Hintatasojen ennustaminen on vaikeaa. Paahtimoiden on mietittävä, miten ja millä hinnalla he turvaavat raakakahvin saannin, Nieminen toteaa.

- Kuluttajien kannalta talven hintataso toteutuu, kun paahtimot ostavat syksyn aikana uutta satoa varastoihinsa. Jos sää Brasiliassa ei parane, veikkaan, että kahvikupin hinta Suomessa jatkaa nousuaan, Nieminen otaksuu.

Kahvin maailmanlaajuisen kulutuksen odotetaan kasvavan tänä vuonna yli 3 prosenttia. Markkinoiden tasapainottamiseksi myös kahvin tuotannon pitäisi kasvaa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että maailman kahvisato ei ehkä tänä vuonna ylitä viime vuoden tasoa huonon alkuvuoden vuoksi. Lisäksi Etelä-Amerikan uusi sato on todennäköisesti heikko. Tämä tarkoittaa sitä, että tarjonta ei pysty kattamaan kulutuksen kasvua ja kahvista on pulaa ensi vuonna.

Kahvipulan lisäksi myös paahtimoiden energiakustannukset vaikuttavat kahvin hintaan.

- Kustannusten nousu voi pakottaa paahtimot nostamaan hintojaan entisestään. Erityisesti maakaasu ja sähkö vaikuttavat kustannuksiin, Nieminen huomauttaa.

Aasia kasvaa, Brasilia ja Kolumbia kamppailevat

Maailmanlaajuisesti katsottuna viime vuoden lokakuussa alkaneella kaudella kahvin tuotanto oli kesäkuuhun asti jopa suurempi kuin viime vuonna samaan aikaan.

Hitaasta alkuvuodesta huolimatta eteläisen pallonpuoliskon kesäsadot ovat olleet edellisvuotta parempia, mikä on kompensoinut muutoin heikkoa alkuvuotta. Tästä huolimatta hinnat ovat nyt karanneet käsistä.

Aasian ja Oseanian alue on kuluvan kauden hyvän alun takana, sillä kahvitoimitukset ovat kasvaneet 17,3 prosenttia kauden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana viime kauteen verrattuna. Afrikasta kahvia tuli lähes samaan tahtiin kuin aiemmin, joten kokonaiskertymä oli talven ja kevään jälkeen jopa plussalla.

Brasiliassa, maailman suurimmassa kahvintuottajamaassa, on ollut epävarmuutta. Elokuussa sato oli sama kuin aiemminkin. Touko-kesäkuun vientimäärät olivat viime vuotta suuremmat, vaikka lokakuussa alkanut kausi oli kevääseen asti jäänyt pahasti jälkeen viime kaudesta.

Kesä on ollut hyvä myös Kolumbiassa. Toimitukset ovat olleet suuremmat kuin kesällä 2021, vaikka sielläkin vienti jäi vuoden alussa reilusti edellisestä kaudesta.

Brasilian kuivuuden aiheuttama takaisku on heittämässä tilanteen takaisin väärään suuntaan.

Viime vuonna pörssikahvin hinta lähes kaksinkertaistui maailman raaka-ainemarkkinoilla. Tämä johtui koronan aiheuttamista logistisista ongelmista maailman merikuljetuksissa ja joidenkin kahvimaiden, erityisesti Kolumbian, viljelijöiden ongelmista.

Kuivuuden lisäksi logistiset ongelmat jatkuvat nyt, mikä osaltaan pitää markkinahinnan korkeana. Esimerkiksi Etelä-Amerikasta tulevat kahvikuljetukset ovat 8,5 prosenttia pienemmät kuin edellisellä kaudella lokakuun 2021 ja kesäkuun 2022 välisenä aikana. Tämä johtuu konttipulasta ja tiukasta laivakapasiteetista. Puute on korvattu Aasian kasvavilla vientiluvuilla.

Kulunut kesä oli jo lupaava, mutta tilanne kahvimarkkinoilla on herkkä. Aasian hyvät sadot ovat toistaiseksi kompensoineet Etelä-Amerikan viennin hidastumista. Brasilian ja Kolumbian vientimääriin liittyvät ongelmat ovat olleet suurin syy korkeisiin hintoihin. Valitettavasti Brasilian ongelmat näyttävät jatkuvan.

Jos Brasilian ja Kolumbian uusi kasvukausi on huono, odotettavissa on huono sato ja maailmanlaajuinen kahvipula. Tämä nostaisi jälleen hintoja. Viimeisimpien sääennusteiden mukaan Brasilian kuivuus jatkuu koko loppuvuoden ajan.

Lue myös: Suomalaiset kokevat syyllisyyttä, kun kahvia kaadetaan viemäriin

artikkelin avainsanat:
Caffi energiakriisi kahvi kahvipula ruoka