Alamy / AOP
06:10 - 23.09.2022 / viihde / Findance
Suomalaiset kokevat syyllisyyttä, kun kahvia kaadetaan viemäriin

Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen teettämän kahvinkulutustutkimuksen mukaan 18-30-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa 70 prosenttia naisista ja 50 prosenttia on kiinnostunut kahvin vastuullisuudesta. Tärkeimmät vastuullisuuden viestit nuorten aikuisten keskuudessa ovat kahvipakkausten kierrätettävyys, sertifioitu vastuullinen tuotanto ja kahvin jäljitettävyys takaisin tuottajille alkuperämaihin.

Noin puolet nuorten aikuisten kahvinkulutustutkimukseen vastanneista kertoo pohtivansa kahvin ympäristö- ja ilmastovaikutuksia sekä kahviin liittyviä ihmisoikeuskysymyksiä. Lähes puolet tuntee syyllisyyttä siitä, että kahvia menee hukkaan. Jopa 26 prosenttia vastaajista sanoo, että näin tapahtuu usein.

Kahviala on jo vuosia panostanut pitkän aikavälin kestävyystyöhön koko arvoketjussa. Vastuullinen ja kestävä viljely, viljelijöiden toimeentulon turvaaminen, jätteiden vähentäminen paahtamisessa ja valmistuksessa sekä kuljetusten hiilijalanjäljen pienentäminen ovat esimerkkejä jatkuvasta vastuullisuustyöstä. Lisäksi kuluttajia koulutetaan muun muassa pakkausten kierrättämisestä ja ruokahävikin vähentämisestä.

Noin 60 prosenttia kahvin kulutustutkimukseen osallistuneista nuorista aikuisista kokee, että vastuullisesti tuotettuja kahveja on helposti saatavilla kaupoista.

- Tutkimuksen mukaan 70 prosenttia nuorista aikuisista luottaa siihen, että kahvinvalmistajat ja -brändit toimivat vastuullisesti. Tämä osoittaa, että kahvialan toimijoiden vastuullisuustyöllä on merkitystä ja se vie alaa edelleen kohti kestäviä toimintatapoja, toteaa Marleena Tanhuanpää, Elintarviketeollisuusliiton Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen johtaja.

Lue myös: Kahvi ja sen terveysvaikutukset - Merkittävät hyödyt

artikkelin avainsanat:
kahvi kestävä kehitys ruoka ruokahävikki