Ilmatar Energy Oy
13:10 - 28.09.2022 / viihde / Findance
Kokonaisteho 211 MW - Piiparinmäen tuulipuisto avattiin virallisesti

Piiparinmäen 211 MW:n tuulipuisto on avattu tänään.

Tuulipuiston avasi entinen pääministeri ja nykyinen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

Kesäkuussa kaupalliseen käyttöön otettu suomalainen maatuulipuisto on yksi suurimmista Eurooppaan rakennetuista tuettomista tuulipuistoista, keskeinen tuulivoiman tuottaja pohjoismaisessa sähköpörssissä ja tärkeä osa vihreää siirtymää tukevaa infrastruktuuria.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa tuulipuistossa käytetään Vestasin tuuliturbiiniteknologiaa. Tuulipuistossa on 41 turbiinia: 13 V150-tuuliturbiinia (kukin 4,2 MW) ja 28 V150-turbiinia (5,6 MW), joiden napakorkeus on 150 metriä. Piiparinmäki on tehnyt Googlen kanssa 10-vuotisen sopimuksen 24 turbiinin tuottaman sähkön käytöstä. Jäljellä olevien 17 turbiinin tuottama sähkö myydään Vattenfallille.

Glennmont Partners on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ilmatar Energyn kanssa, jolla on ollut keskeinen rooli laitoksen urakointi- ja rakennuspalvelujen hankinnassa. Tuulipuiston teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista ja siten päivittäisestä toiminnasta vastaa Ilmatar Service Glennmontin varainhoitotiimin valvonnassa.

Osana jatkuvaa projektinhallintaa ja paikallisten kestävän kehityksen hankkeiden tukemiseksi tuulipuiston omistajat ovat perustaneet yhteisöä hyödyttävän ohjelman, jolla tuetaan paikallisia hankkeita 100 000 eurolla vuodessa. Hankkeiden on pyrittävä parantamaan Piiparinmäen tuulipuiston läheisyydessä asuvien ihmisten elämää ympäristöä, yhteisöä tai paikallistaloutta hyödyttävillä hankkeilla.

- Olemme iloisia voidessamme juhlia Piiparinmäen virallisia avajaisia. Tämä tuulipuisto on tärkeä osa Suomen puhtaan energiantuotannon infrastruktuuria tulevaisuudessa. Tämän virstanpylvään saavuttaminen on hieno osoitus kumppaniemme ja projektiryhmämme kovasta työstä, jonka ansiosta olemme päässeet tähän pisteeseen, Glennmont Partnersin perustajaosakas Peter Dickson hehkuttaa.

- Tuulivoiman ja muiden uusiutuvien teknologioiden rooli energiavarmuuden ja vähähiilisen sähkön tuottamisessa on tärkeämpi kuin koskaan. Me Glennmontilla haluamme edistää uusia hankkeita Pohjoismaissa Piiparinmäen menestyksen jälkeen, kun kasvatamme liiketoimintaamme näillä markkinoilla.

- Tämä on merkittävä virstanpylväs Ilmatar Energialle. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olemme rakentaneet Suomen suurimman tuulipuiston ja yhden Pohjoismaiden merkittävimmistä uusiutuvan energian lähteistä. Olemme uusiutuvan energian tuotannon edelläkävijä Pohjois-Euroopassa, ja Piiparinmäki on hyvä esimerkki osaamisestamme, Ilmatar Energian toimitusjohtaja Juha Sarsama toteaa.

Lue myös: Suomeen jättimäinen aurinkovoimala: 28 000 aurinkopaneelia 20 hehtaarin alueella - Huipputeho 15 MW