Solarigo Systems
12:32 - 28.09.2022 / viihde / Findance
Suomeen jättimäinen aurinkovoimala: 28 000 aurinkopaneelia 20 hehtaarin alueella - Huipputeho 15 MW

Suur-Savon Sähkö rakentaa Pertunmaalle aurinkoenergiapuistoa, jonka tavoitteena on perustaa aurinkoenergian tuotantoon, hyödyntämiseen ja varastointiin liittyvä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskus (TKI). Keskus mahdollistaa monipuolisen tutkimustoiminnan aidosti teollisessa mittakaavassa aurinkovoimapuistossa ja sen infrastruktuurissa.

Pertunmaan Kuorttiin rakennettavaan aurinkovoimalaan tulee noin 28 000 paneelia, joiden huipputeho on 15 MW. Voimalan pinta-ala on noin 20 hehtaaria. Voimala toteutetaan tuottavana energiajärjestelmänä, mutta myös innovaatioiden ja tutkimuksen kasvuympäristönä. Voimalaitos on hakenut Työ- ja elinkeinoministeriöltä investointitukea uuteen energiateknologiaan ja suureen demonstraatiohankkeisiin. Suunnitelman toteuttaminen edellyttää myönteistä tukipäätöstä.

Voimalaitokselle perustettavassa TKI-keskuksessa demonstroidaan useita erilaisia teknisiä ratkaisuja aurinkosähkön tuotannon optimoimiseksi. Keskuksessa tutkitaan aurinkopaneelien teknisiä ominaisuuksia, sähköverkkoon liitynnän vaihtoehtoja ja erilaisia akkuratkaisuja. Tutkimustyön tueksi luodaan rajapinta, jonka avulla paneelien tuottamaa tietoa voidaan jakaa ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Oppilaitokset ja asiantuntijaorganisaatiot voivat hyödyntää puistoa ja sen tuottamaa tietoa aurinkosähköalan kehittämiseksi laajasti koko Suomessa.

Laitos tulee sijaitsemaan Kuortissa, Lammasvuoren ja Ukonvuoren ympäristössä, uuden teollisuusalueen vieressä, ja sen odotetaan aloittavan kaupallisen tuotannon vuonna 2024. Arvioitu vuotuinen sähköntuotanto on 13 200 MWh, mikä vastaa noin 880 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista kulutusta. Aurinkokentän päästötön sähköntuotanto säästää 1,17 miljoonaa kiloa hiilidioksidipäästöjä vuodessa. Tämä vastaa lähes 8 miljoonaa polttomoottorilla ajettua kilometriä.

- Hankkeessa luodaan tutkimusinfrastruktuuri, jota Järvi-Suomi ja Suomi yleensä tarvitsevat yhä enemmän aurinkosähköön liittyvissä kysymyksissä. Tutkimusinfrastruktuuria voidaan käyttää myös koulutuksen tukena, ja tämä hanke luo mahdollisuuden kehittää laadukkaita oppimisympäristöjä, sanoo Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun sähkötekniikan lehtori Juha Korpijärvi.


- Aurinkovoimalla on tärkeä rooli tulevaisuuden päästöttömässä energiantuotannossa. Jokainen investointi sähköntuotantoon vahvistaa Järvi-Suomen sähköomavaraisuutta. Pertunmaan hankkeessa yhdistyy myös yhteistyö paikallisten yritysten, Pertunmaan kunnan ja XAMK:n kanssa, mikä on meille erityisen tärkeää, sanoo Suur-Savon Sähkö -konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

- Kehitämme yhdessä Suur-Savon Sähkön kanssa Järvi-Suomea aurinkoenergian edelläkävijäksi. Pertumaan voimalaitos ei ainoastaan vahvista alueen omaa sähköntuotantoa, vaan mahdollistaa tutkimusalustan kautta koko aurinkosähköalan kehittämisen Suomessa, sanoo Solarigo Systemsin toimitusjohtaja Antti Koskelainen.

Lue myös: "Aurinkopaneelit on asennettava oikein ja huolellisesti"