Liisa Takala
10:27 - 27.09.2022 / viihde / Findance
Kuluttajaluottamus alhaisempi kuin koskaan - Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kuitenkin toiveikas

Kuluttajien näkemykset sekä Suomen makrotaloudellisesta kehityksestä että omasta henkilökohtaisesta talouskehityksestä ovat tällä hetkellä erittäin huonot. Odotus molemmista ensi vuodelle on heikompi kuin koskaan. Vain 12 % vastaajista odottaa Suomen talouden tilan olevan vuoden kuluttua nykyistä parempi. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomauttaa, että vaikka henkilökohtaisten säästöjen ja palkkojen ostovoima on selvästi hupenemassa, syvemmästä taantumasta ei ole Suomessa toistaiseksi merkkejä. Vallitseva hyvä työllisyystilanne tukee Suomea niin kauan kuin tilanne ei veny.

Tilastokeskuksen tänä aamuna julkaisemien kuluttajien luottamuslukujen valossa kotitalouksien jo ennestään synkät mielialat synkkenivät entisestään syyskuussa. Luottamusindikaattori oli syyskuussa -18,3, mikä on alhaisin koskaan vertailukelpoisessa mittaushistoriassa, joka ulottuu vuoteen 1995. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1,9.

- alouteen kohdistuu riskejä monelta suunnalta, joten on varsin ymmärrettävää, että kotitaloudet pelkäävät pahinta. Uskottavin tulkinta kuluttajien äärimmäisestä luottamuksesta on se, että juuri nyt on melko helppo nähdä omin silmin, mihin suuntaan suhdanteet ovat menossa. Kuluttajat ovat aivan oikeassa siinä, että tällä hetkellä inflaatio nakertaa omien säästöjen ja palkkojen ostovoimaa ja samalla euroalueen vientinäkymät heikkenevät, Jukka Appelqvist toteaa.

Hän kuitenkin muistuttaa kuluttajia siitä, että merkkejä syvemmästä taantumasta ei toistaiseksi ole näkyvissä.

- Edelleen silti pätee, että toistaiseksi Suomessa ei ole merkkejä syvemmästä taantumasta. Itse suhdannetilanne ei myöskään ole oikeastaan synkempi kuin koskaan, eli bruttokansantuote ei supistu yhtä paljon kuin esimerkiksi finanssikriisin aikana, Appelqvist sanoo.

Työttömyyspelot maltillisia

Kuluttajien luottamus oman taloutensa nykytilaan ei ole vielä kaikkien aikojen alimmillaan, mutta nykytilannetta tarkastellaan myös paljon pessimistisemmin kuin viime vuosina.

- Syyskuun kyselyn valopilkku oli edelleen työssäkäyvien vastaajien arvio oman työpaikkansa säilymisestä. Talouden suurille negatiivisille suhdannekäänteille tyypillistä kuluttajien luottamuksen nousua ei ole edelleenkään tapahtunut vastaajien arviossa oman työttömyytensä riskistä. Toistaiseksi työttömyyden pelko on varsin maltillinen, Appelqvist sanoo.

Sekä Suomen talous että Eurooppa yleisemmin ovat syksyn edetessä kohdanneet useita laskuvoimia. Nousevat kustannukset iskevät sekä yrityksiin että kotitalouksiin. Samaan aikaan rahapolitiikka kiristyy. Appelqvistin mukaan näemme myös yhä useammin kerrannaisvaikutuksia, kun eri maiden samanaikainen heikkous heijastuu vientikysyntään.

- Kotitaloudet ovat oikeassa arviossaan siitä, että sekä Suomen talous että oma henkilökohtainen talous ovat heikentymisvaiheessa. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka syvä kuoppa edessä on. Nykyinen hyvä työllisyystilanne ja aiemmin kertyneet säästöt auttavat kuitenkin selviämään lyhytaikaisesta kriisistä suhteellisen kivuttomasti. On olemassa riski, että tilanne pitkittyy, mutta toistaiseksi kotitaloudet ja yritykset ovat pitkälti kestäviä, Appelqvist sanoo.

Lue myös: PTT: Ruoan hinta jatkaa rajussa nousussa - "Jopa 15-20 % kuukaudessa"