Mockup Graphics / Unsplash
02:25 - 02.10.2022 / viihde / Markku Leppilampi
30 hengitystä päivässä voi alentaa verenpainetta - jopa yhtä hyvin kuin lääkkeet

Pelkkä hengityksen parantaminen voi merkittävästi alentaa korkeaa verenpainetta missä tahansa iässä. Tähän viittaa uusi tutkimus. [lähde]

Tutkimuksen perusteella vain 5–10 minuuttia päivittäistä harjoittelua voisi vahvistaa palleaa ja tiettyjä muita lihaksia. Tämä puolestaan johtaisi verenpaineen laskuun. Harjoittelu edistää myös sydämen terveyttä.

- Lihakset, joita käytämme hengittämiseen surkastuvat ikääntyessämme aivan kuten muutkin lihaksemme, tutkija Daniel Craighead Colorado Boulderin yliopistosta valisti.

Craighead ja hänen kollegansa värväsivät terveitä 18–82-vuotiaita vapaaehtoisia kokeilemaan päivittäistä viiden minuutin tekniikkaa käyttämällä vastushengitysharjoituslaitetta nimeltään PowerBreathe. Markkinoilla on muitakin vastaavia laitteita.

Kädessä pidettävä kone näyttää inhalaattorilta. Kun ihmiset hengittävät siihen, laite vastustaa, mikä puolestaan vaikeuttaa hengittämistä.

- Huomasimme, että 30 hengitystä päivässä kuuden viikon ajan alentaa systolista verenpainetta noin 9 mmHg, Craighead sanoi.

- Tällainen alenema on suunnilleen sitä, mitä voitaisiin odottaa tavanomaiselta aerobiselta harjoitukselta.


Lääkäri Michael Joyner vertasi verenpaineen laskua verenpainelääkkeeseen, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että monet yleiset verenpainelääkkeet alentavat verenpainetta noin 9 mmHg. Vähennykset ovat tosin suurempia, kun ihmiset yhdistävät useita lääkkeitä.

Joynerin mielestä hengitysharjoitukset voisi olla mahdollista ottaa mukaan verenpainetaudin ennaltaehkäisevään hoitoon. Siitä voi olla hyötyä erityisesti ihmisille, jotka eivät pysty harrastamaan perinteistä aerobista liikuntaa. Lisäksi hengitysharjoittelussa houkuttelee sen yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys.

Lue myös: Jotkut juomat voivat alentaa verenpainetta

artikkelin avainsanat:
terveys tutkimukset verenpaine