Alamy / AOP
12:35 - 21.09.2022 / viihde / Findance
Suomalaisten ostovoima heikkenee - Danske Bank: "Voi puhua inflaation, korkojen ja työttömyyden kolmoisiskusta"

Danske Bank on alentanut ensi vuoden talousennustettaan. Suomi ajautuu tällä hetkellä taantumaan, ennustaa pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Danske Bank ennustaa, että ensi vuoden bruttokansantuote supistuu 0,2 prosenttia. Aiemmin ennuste ensi vuodelle oli 1,6 prosentin bkt-kasvu. Poikkeuksellinen ennusteen alentaminen perustuu inflaation pitkittymiseen ja heikentyneisiin kansainvälisiin talousnäkymiin.

Pankki nosti kuluvan vuoden BKT:n kasvuennustettaan 2,0 prosenttiin 1,5 prosentista, koska talous suoriutui odotettua paremmin alkuvuonna. Näkymät ovat kuitenkin heikentyneet nopeasti kesän ja syksyn aikana.

Kotitalouksien ostovoima heikkenee nopeasti tulevana talvena, mikä vaikuttaa talouden kokonaiskuvaan. Tämä johtuu erityisesti Venäjän energiakiristyksen ja korkojen nousun vaikutuksesta länsimaiden talouksiin.

- Inflaatio syö nyt kuluttajien ostovoimaa historiallista vauhtia. Korkojen nopea nousu ja heikentyvät työllisyysnäkymät merkitsevät myös kylmää talvea monille suomalaisille kotitalouksille. Kyseessä voi olla inflaation, korkojen ja työttömyyden muodostama kolmoisisku, joka rasittaa monien kotitalouksien ostovoimaa ensi talvena, Kuoppamäki arvioi.

Tällä hetkellä korkomarkkinat hinnoittelevat 12 kuukauden euribor-korkoa, joka nousee keväällä korkeimmillaan noin 3 prosenttiin.

- Odotamme, että energian ja ruoan hinnoista puhdistetun ja luonteeltaan pysyvämmän pohjainflaation kehitys ylittää Euroopan keskuspankin EKP:n kahden prosentin tavoitteen myös ensi vuonna. Tämä lisää paineita rahapolitiikan kiristämiseen, Kuoppamäki sanoo.

Lue myös: "Sähkölaskut eivät saa mennä perintään"