Pixabay
08:11 - 13.09.2022 / viihde / Findance
"Sähkölaskut eivät saa mennä perintään"
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Suomen Omakotiliitto vaatii energiayhtiöitä noudattamaan hallituksen suosituksia nousseiden sähkölaskujen maksuajan pidentämisestä. Laskuja ei saa laittaa perintään, eikä tässä tilanteessa saa periä korkoa, liitto vaatii.

Hallitus on suositellut, että energiayhtiöt myöntäisivät energiakriisin poikkeuksellisissa olosuhteissa suuria laskuja saaneille kuluttaja-asiakkailleen normaalia pidempiä maksuaikoja hyvän perintätavan ohjeiden mukaisesti. Tämä suositus on annettu 1. syyskuuta 2022 budjettiesityksen pöytäkirjamerkinnässä.

Omakotiliiton mukaan sähkönjakeluyhtiöiden on noudatettava hallituksen suositusta ja huolehdittava yhteiskuntavastuun toteuttamisesta.

- Sähkö on välttämättömyys. Suomessa on 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joten sähkölaskun jyrkkä nousu on vakava huolenaihe hyvin merkittävälle osalle suomalaisista, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander toteaa.

- Moni omakotitalon omistaja kamppailee tällä hetkellä valtavan huolen kanssa sähkölaskunsa suuruudesta. Saamamme palautteen mukaan joidenkin on vaikea saada edes tarjousta, kun nykyinen sähkösopimus päättyy, sanoo Silander.

Joillakin kotitalouksilla sähkölaskut ovat alkaneet nousta jo keväällä, joillakin jo viime vuoden joulukuussa.

- Sähkön hintaennusteiden valossa tilanne näyttää vielä huonommalta, jos sähkösopimus on päättymässä nyt tai ensi talvena. Sen jälkeen ostosähkön hinta nousee monilla jopa kymmenkertaiseksi aiempaan verrattuna.

- Monet sähköyhtiöt tekevät tällä hetkellä valtavia voittoja. Kotitalouksille tämä tarkoittaa, että välttämättömään sähköön käytetyt eurot otetaan pois kaikesta muusta kulutuksesta.

- Tässä tilanteessa sähköyhtiöiden on varmistettava, että kotitalouksilta ei katkaista sähköä laskun takia. Jos sähköt katkaistaisiin, kotitaloudelle aiheutuisi taloudellisten vaikeuksien lisäksi myös valtavia kustannuksia rakennukselle aiheutuvien ongelmien muodossa. Sähköyhtiöillä on suuri vastuu siitä, että yhteiskunta toimii tulevana talvena moitteettomasti, Marju Silander korostaa.

Lue myös: Sähkön hinta kauhistuttaa - Näin kulutat vähemmän sähköä

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!