motointermedia / Pixabay
02:25 - 21.09.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Tästä syystä Oktoberfest ei toimisi Suomessa sellaisenaan

”Ensin juodaan olutta litran tuopeista ja sitten mennään vuoristorataan...”

Sitä on odotettu kaksi vuotta, jotta päästään taas juhlimaan maailman suurimman olutjuhlan merkeissä. Oktoberfestit jouduttiin perumaan vuonna 2020 ja vuonna 2021 maailmassa vallitsevan koronapandemian vuoksi. Mutta nyt vuonna 2022 oluenystävät saivat kuulla hyviä uutisia jo huhtikuun lopussa, jolloin päätettiin, että tänä vuonna on taas aika pystyttää olutteltat Münchenin keskellä sijaitsevaan suureen puistoon nimeltään Theresienwiese.

Vaikka Baijerissa olut on halpaa, saa Oktoberfesteillä maksaa yhdestä tuopista (Maß tai Mass) jo paikallisten hintojenkin mukaan aika paljon. Sen voi maksaa vain käteisellä ja on tapana olla kohtelias ja pyöristää hintaa vähän ylöspäin. Tänä vuonna massin hinnat vaihtelevat 12.80 ja 13.80 euron välillä, joten moni pyöristää sen ainakin 15 euroon.

Mass on litran kokoinen, mutta litran verran olutta tuskin tulee saamaan. Kukaan ei siitä kuitenkaan valita, vaikka näyttäisi siltä, että jopa puolet tuopista on pelkkää vaahtoa. Mutta itse voi saada valitusta siitä, jos juo tuopista liian hitaasti tai yrittää viettää teltassa aikaa jopa ilman, että tilaa yhtikäs mitään. Ruokaakin on tarjolla, mutta jos ei pidä oluesta, voi jano yllättää. Oluen voi tilata myös limsan ja oluen sekoituksena. Ja toki pelkkää limsaakin voi juoda, mutta alkoholijuomista vain olutta on tarjolla, jos kyseessä on yksi alueen suurista teltoista. Kahvia, vettä ja teetäkin myydään ainakin telttojen ulkopuolella.

Alueelta löytyy myös pieni viiniteltta, mutta koitapa yrittää päästä sinne sisälle, jos et ole varannut pöytää. Pöytien varaaminen mihin tahansa alueen teltoista (14 isoa ja 20 pientä) on aika vaikeaa, vaikka sen yrittäisi tehdä jo hyvissä ajoin keväällä, kun juhlien tarkka ajankohta on selvillä. Moni pöytä jaetaan heille, joilla varaus oli jo edellisellä kerralla. Ilman pöytävaraustakin on mahdollista päästä telttojen sisälle, jos onnistuu livahtamaan esimerkiksi sivuovesta sisään (pääovista se on usein vaikeampaa). Sen jälkeen pitää vielä löytää vapaa paikka jostakin pöydästä, jotta juomaakin saisi tilattua. Ja se voi viedä aika paljon aikaa, jos onni ei ole matkassa. Pöytäpaikan saattaa löytää helpommin, jos on mahdollisuus suorittaa vierailu arkipäivänä.

Jos sattuu sammumaan pöydän ääreen, kukaan ei tule heittämään teltasta ulos, vaan kysymään saisiko olla lisää olutta (olen todistanut tämän monta kertaa omin silmin). Tämä johtuu siitä, että jokaisella tarjoilijalla on oma pöytä, joihin toivotaan vain hyvin rahaa tuovia asiakkaita. Tarjoilijat saattavat tienata kahden viikon olutjuhlien aikana jopa useita tuhansia euroja, joten ei ole ihme, jos omaan pöytään toivotaan janoisia vieraita. Tarjoilijoista suurin osa ei ole ammatiltaan tarjoilijoita, vaan he saattavat olla vaikkapa lääkäreitä tai minkä tahansa muun ammatin harjoittavia, joille Oktoberfestit tuovat mukavan lisän vuoden tienesteihin.

Vaikka massi on näyttävä tuoppi, ei sitä passaa viedä mukanaan. Jos tuopin viemisestä teltan ulkopuolelle jää kiinni, tulee saamaan tuntuvat sakot. Samanlaisia tuoppeja voi ostaa paikallisista myymälöistä ja usein myös lentokentän tuliaismyymälöistä, joten teltan tuoppi kannattaa jättää telttaan.

Paikan päälle ei kannata saapua pyörällä, koska Baijerissa voi menettää jopa ajokortin, jos jää pyörällä ajosta kiinni humalassa, vaikka olisi vain ihan pienessä hiprakassa. Näin on minulle kertonut eräs haastattelemani paikallinen, joka ei tästä laista tiennyt.

No, miksi tämä kaikki ei toimisi Suomessa? Ehkä vastaus saattoi jo tulla selväksi. Jos halvan oluen maassa tuopista saa maksaa 15 euroa, niin Suomessa hinta saattaisi olla niin korkea, että monikaan ei sitä raskisi maksaa. Toki tarjolla voisi olla pienempiä tuoppeja, mutta alle litran tuoppi ei kolahda yhtä ihanasti kanssajuhlijan tuoppiin kuin painava litran tuoppi, jolloin yksi tärkeä osa Oktoberfestejä puuttuisi. Eivätkä Suomessa juhlat jatkuisi enää hänellä, joka sattuisi välillä tarvitsemaan pientä lepohetkeä pöydän ääressä.

Jos mietit, voisitko vierailla Oktoberfesteillä koko perheen voimin, alueelta löytyy lapsillekin kaikenlaista kivaa: suuri tivoli, herkkukojuja ja matkamuistoja. Sunnuntaina aamupäivisin alueelle saa yleensä viedä lastenvaunut, joka on muulloin kiellettyä.

Baijerissa 16 vuotta täyttänyt saa juoda olutta, joten osa teltan olutjuhlijoista saattaa näyttää siihen hommaan (ainakin meidän suomalaisten silmiin) liian nuorilta. Telttojen sisällä näkee joskus pieniä lapsia, mutta en suosittele heitä sinne viemään keskelle kaljan voimasta tuolin päällä keikkuvia ja tanssivia aikuisia. Telttojen yhteydestä löytyy ulkoterasseja, joissa oleva meno sopii yleensä koko perheen koettavaksi.

Tämä kaikki perustuu omiin kokemuksiini sekä kuulemiini juoruihin Oktoberfesteiltä vuosina 2008, 2009, 2010, 2017 ja 2018. On jännä päästä kokemaan onko jokin tänä vuonna eri tavoin kuin ennen, koska koronan jälkeen moni asia tuntuu muuttuneen.

O’zapft is! Ein Prosit!

artikkelin avainsanat:
alkoholi Oktoberfest olut