Pixabay
02:25 - 04.08.2022 / maailmalta / Markku Leppilampi
Vastuullisempi 911-iskuista kuin bin Laden? Tiedustelupalvelu CIA:n surmaama älykkökirurgi oli al-Qaidan "vihan täyttämä sydän"

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA surmasi viime viikonloppuna droonilla toteutetussa ilma-iskussa Osama bin Ladenin seuraajan, terroristijohtaja Ayman al-Zawahrin. Hän oli aikoinaan kirurgi ja loisto-oppilas, mutta lopulta hänestä tuli al-Qaidan johtaja [lähde].

New York Timesin mukaan [lähde] al-Zawahri oli jo 15-vuotiaana vuonna 1966 osa maanalaisen militanttisolun muodostamista, jonka tavoitteena oli saada Egyptin maallinen hallitus korvattua islamilaisella. Islamilaista kirjallisuutta hän oli lukenut jo lapsesta saakka.

Ayman al-Zawahri oli loistava opiskelija Egyptissä - siellä hän valmistui maisteriksi vuonna 1978. Työskennellessään kirurgina vuonna 1980 hän liittyi Punaisen Ristin muslimiversioon, ja meni Pakistaniin hoitamaan Afganistanista Neuvostoliittolaisia hyökkääjiä paenneita pakolaisia. Vierailtuaan Afganistanissa hän tajusi, että voisi aloittaa jihadin sieltä. Hän palasikin Afganistaniin useita kertoja.

Vuonna 1981 hän kuului joukkoon ihmisiä, joita syytettiin salaliitosta tappaa Egyptin presidentti Anwar Sadat. Häntä kidutettiin ja kuulusteltiin vankilassa useita kertoja kolmen vuoden oikeudenkäynnin aikana. Vuonna 1984 hänet vapautettiin, ja hän lähti Egyptistä Saudi-Arabiaan ja sitten Pakistaniin vuonna 1986, missä hänestä tuli bin Ladenin henkilökohtainen lääkäri.


Väitetysti al-Zawahri keskusteli bin Ladenin kanssa siitä, kuinka satuttaa länsimaita ja niiden liittolaisia. Jotkut terrorismin torjunnan asiantuntijat uskovat, että al-Zawahri oli enemmän vastuussa al-Qaidan 911-hyökkäyksistä Yhdysvaltoihin kuin bin Laden itse.

Vuonna 1998 al-Zawahrin terroristiryhmä sulautui bin Ladenin Qaida-verkostoon tavoitteenaan tappaa amerikkalaisia kaikkialla. Hänestä tuli bin Ladenin sijainen ja valittu seuraaja, ja hänet on nähty usein istuvan bin Ladenin vierellä videoissa. NPR kertoo [lähde], että vaikka bin Laden oli al-Qaidan kasvot, al-Zawahri oli sen "vihan täyttämä sydän".

Al-Zawahrista tuli lopulta ensin Osama bin Ladenin sijainen ja myöhemmin al-Qaidan johtaja bin Ladenin kuoleman jälkeen.