Unsplash
03:10 - 19.05.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat löysivät tavan hidastaa ikääntymisen vaikutuksia - hoito kuin salaliittoteoreetikoiden kauhukuvista

Tutkija Tony Wyss-Coray Stanfordin yliopistosta tutki [lähde] 2000-luvun puolivälissä veren vaikutusta ikääntymiseen.

Vuonna 2014 hänen laboratorionsa osoitti, että nuorempien hiirien veri paransi keski-ikäisten hiirten muistia ja oppimista. Kyseisessä tekniikassa tutkijat ompelivat nuoret hiiret vanhoihin hiiriin ja yhdistivät kahden eläimen verisuonet yhtenäiseksi piiriksi.

Nyt Wyss-Corayn kollega, neurotieteilijä Tal Iram on kokeillut [lähde], miten nuorten eläinten aivo-selkäydinnesteen siirto vanhemmille eläimille vaikuttaa. Tutkijoiden mukaan taistelu ikääntymistä vastaan on astumassa "täysin uudelle aikakaudelle", sillä uuden tutkimuksen tulokset ovat lupaavia.

Aivo-selkäydinneste peittää aivot ja selkäytimen sekä ravitsee aivosoluja terveyttä edistävillä proteiineilla. Tällä kertaa hiiriä ei ommeltu, vaan Iram imi nesteen nuorilta hiiriltä, jonka jälkeen vanhojen hiirien kalloon porattiin reikä, ja neste siirrettiin vanhalle hiirelle.


Tutkimuksessa havaittiin, että nuoren hiiren selkäydinneste paransi muistia vanhemmilla hiirillä. Tutkijat voivat näin etsiä keinoja ainakin Alzheimerin taudin hoitoon.

Nuorta aivo-selkäydinnestettä saaneet vanhat hiiret alkoivat siirron jälkeen myös reagoida lähes nuorten hiirten tavoin visuaalisiin merkkeihin sekä äänimerkkeihin. Iramin mukaan havainnot vahvistavat oletusta siitä, että aivo-selkäydinnestettä voi käyttää aivojen manipuloimiseen.

Aiemmat verensiirtotutkimukset johtivat kliinisiin kokeisiin Alzheimerin ja Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla, mutta vastaavat kokeet eivät tiettävästi ole mahdollisia aivo-selkäydinnesteen kohdalla, sillä sen imeminen nuorelta koehenkilöltä vaatisi tunkeutumisen neulalla selkärangan sisälle. On kuitenkin mahdollista, että tutkijat voivat jäljitellä nesteen tärkeää proteiinia.


Joillekin saattaa tulla toimenpiteistä mieleen hurjat salaliittoteoriat, joita levitetään netissä. Niiden mukaan esimerkiksi Hollywoodin silmäätekevät ovat hyödyntäneet nuorempien ihmisten verta ikuista nuoruutta tavoitellessaan.

Lue myös: Aivot voi hakkeroida jo nyt, vaikutuksia kognitioon ja moraaliin - tapetilla eettiset seikat