Alamy / AOP
05:50 - 24.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tesla suunnittelee ratittoman auton julkaisua vuonna 2024 - ei myöskään polkimia

Teslalla on [lähde] aikomuksena tuoda massatuotantoon "robotaksi" vuoteen 2024 mennessä, toimitusjohtaja Elon Musk kertoi sijoittajien kanssa käydyssä puhelussa. Muskin mukaan robotaksissa on "futuristinen" muotoilu, ja siinä ei ole lainkaan rattia eikä polkimia. Musk lisäsi, että ajoneuvo perustuu Teslan nykyiseen itseohjautuvaan tekniikkaan. Musk näki myös, että robotaksi voisi tuoda Teslalle "massiivista kasvua".

Teslat eivät ole autoina halvimmasta päästä, joten ne jäävät monilla ostamatta. Teslan kyytiin voisi päästä kuitenkin Muskin ehdottaman robotaksipalvelun kautta, joka tarjoaisi kuluttajille "alhaisimmat kilometrihinnat, joita he ovat koskaan kokeneet". Muskin mukaan robotaksimatka maksaisi vähemmän kuin bussi- tai metrolippu.

Musk on puhunut kiinnostuksestaan rakentaa robotaksi aiemminkin, mutta tämä oli hänen selkein lausuntonsa aiheen tiimoilta. Muskilla on usein kunnianhimoiset tavoitteet, ja niin tälläkin kertaa. Vuosi 2024 kuulostaa olevan aika lähellä robotaksiprojektin toteutumiselle.

Digital Trendsin mukaan Teslalla olisi vain kaksi vuotta aikaa testata ja valmistaa robotakseja. Lisäksi moiselle palvelulle tarvitaan vihreä valo valtion sääntelyviranomaisilta, joka tulee olemaan oma suuri haasteensa.


Musk ei kuitenkaan puhu aivan puuta heinää, sillä Googlen emoyhtiön Alphabetin omistama Waymo on testannut robotaksipalveluita useissa Yhdysvaltain osavaltioissa jo vuodesta 2018 lähtien. Se teki myös äskettäin yhteistyötä kiinalaisen autovalmistajan Geelyn kanssa rakentaakseen täysin sähköisen, itse ajavan tila-auton, jossa ei ole rattia eikä polkimia. Vuoden 2020 alussa General Motorsin omistama Cruise puolestaan paljasti prototyypin ajoneuvosta nimeltään Origin, jossa ei myöskään ollut ohjaimia.

Musk sanoi, että Tesla voisi järjestää tapahtuman joskus ensi vuonna paljastaakseen lisää robotaksiprojektistaan.