Alamy / AOP
06:21 - 23.11.2021 / viihde / Findance
Black Friday on pian täällä - suomalaiset ostavat nyt vähemmän, miten käy perjantaina?

Perjantaina järjestetään jälleen suomalaisissakin kaupoissa Black Friday -tarjouspäivä.

Intrumin kyselytutkimuksen mukaan vallitseva ajanjakso on vaikuttanut suomalaisten ostokäyttäytymiseen ja kaksi kolmesta aikoo ostaa vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

- Tuloksemme näyttävät, että kestävä kehitys nousee kuluttajien asialistalla yhä korkeammalle ja tässä suomalaiset ovat keskimääräistä eurooppalaista edellä. Suomessa erityisesti ostovoimaiset suuret ikäluokat, nk boomerit, ajavat kestävää kehitystä, kun Euroopassa taas nuoret ovat muita ikäluokkia kiinnostuneempia vastuullisuudesta. Kuluttajat vaativat yhä enemmän yrityksiä vastuuseen niiden kestävän kehityksen sitoumuksista ja varsinkin nuorempi sukupolvi käyttää kulutustaan keinona painostaa yrityksiä vastuullisuuskysymyksissä. Vaikka kuluttajien aikomukset eivät aina käännykään toiminnaksi, näitä tuloksia katsellessa näyttää siltä, että kulutuspäätöksissä vastuullisuuden merkitys on nousussa, sanoo Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.


Enemmistö kyselytutkimuksen suomalaisista ostaa vähemmän kuin ennen pandemiaa:

64 % ostaa vähemmän kuin ennen pandemiaa (keskiarvo Euroopassa 57 %).

54 % myöntää kiinnostuksen vastuullisuuteen motivoineen vähentämään kulutusta (keskiarvo Euroopassa 47 %). Suurista ikäluokista näin kertoo peräti 60 %.

71 % korjaa ja kierrättää mieluummin uuden ostamisen sijasta (keskiarvo Euroopassa 65 %).

57 % harmittelee, ettei heillä ole varaa elää niin kestävästi kuin haluaisivat.

Pienituloisista kuluttajista lähes seitsemän kymmenestä (67 %) noudattaisi kestävämpää elämäntapaa, mikäli heillä olisi siihen varaa.