Alamy / AOP
07:04 - 03.11.2021 / viihde / Findance
Tilastot paljastavat: viime kesän helteet eivät lisänneetkään alkoholin myyntiä - Lonkerot silti kasvussa
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on paljastanut alkoholi- ja virvoitusjuomien myyntitilastot heinä-syyskuulta 2021.

Yhteensä olutta, siideriä, lonkeroita, virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä myytiin tuona aikana Suomessa 226 miljoonaa litraa.

Juomien kokonaismyynti kasvoio 5,7 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon, mutta poikkeukselliset helteet eivät odotuksista huolimatta nostaneet alkoholipitoisten juomien myyntiä. Sen sijaan niiden myynti laski 1,4 prosenttia.

Olutta myytiin heinä-syyskuussa 90 miljoonaa litraa, mikä on 2,9 prosenttia edellisen vuoden kolmatta vuosineljännestä vähemmän. Lonkeroissa kasvua oli kuitenkin 7,9 prosenttia (yhteensä 15,6 miljoonaa litraa). Siiderin myynti laski 0,4 prosenttia (yhteensä 6,4 miljoonaa litraa).

Virvoitusjuomien myynti kasvoi 7,7 prosenttia (yhteensä 78,3 miljoonaa litraa) ja kivennäisvesien myynti suorastaan räjähti 29,2 prosenttia (yhteensä 35,6 miljoonaa litraa).


Virvoitusjuomaveroa pidetään kilpailua vääristävänä

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen pitää virvoitusjuomaveroa kilpailua vääristävänä. Loikkasen mielestä se tulisi poistaa kokonaan.

- Kuluttaja ei useinkaan tiedä maksavansa myös lähde- ja kivennäisvesistä virvoitusjuomaveroa. Tullinimikkeisiin pohjautuva verotus on aina ongelmallinen kohdistuessaan ainoastaan joihinkin tuotteisiin ja jättäen osan juomista veron ulkopuolelle, kommentoi Loikkanen.

Vuoden 2020 alussa korotettua virvoitusjuomaveroa maksetaan 32 senttiä litralta sokeripitoisista virvoitusjuomista ja 13 senttiä litralta sokerittomista virvoitusjuomista ja kivennäisvesistä.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!