Pixabay
09:10 - 02.11.2021 / viihde / Findance
Eturauhassyöpä on hoidettavissa, mutta siihen kuolee vuosittain yli 900 suomalaista - "Seuranta voi olla hyvä aloittaa jo 40-vuotiaana"

Marraskuu on perinteisesti valtakunnallinen eturauhassyöpäkuukausi, jolloin on syytä kiinnittää suomalaisten miesten yleisimpään syöpään.

Docrates Syöpäsairaala ja Suomen eturauhassyöpäyhdistys Propo ovat mukana teemakuukaudessa Sininen Päivä -kampanjalla, joka huipentuu kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta eturauhassyövän yleisyydestä sekä kannustaa miehiä hakeutumaan tutkimuksiin.

Joka vuosi eturauhassyöpään sairastuu yli 5 000 suomalaista ja siihen kuolee vuosittain n. 900 miestä. Se ei ole pelkästään vanhojen miesten tauti, vaan se on yleisin syöpä myös työikäisillä miehillä.

Syövät pitäisi löytää aina oireettomina, mutta eturauhassyöpä on tässä mielessä salakavala: se ei useinkaan oireile alkuvaiheessa, jolloin hoidot pitäisi aloittaa.

Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuun mukaan syövän löytyessä on usein niin, ettei miehellä ole ollut mitään hälyttäviä tuntemuksia, mutta vuosittaisessa perustarkastuksessa PSA-testi kertoo arvojen nousseen yhtäkkisesti huomattavan korkealle tasolle.


- Ei pitäisi siis tuudittautua siihen, että mennään tutkimuksiin vasta vaivojen ilmetessä, Joensuu muistuttaa.

Oireiden laatu riippuu paljon syövän tarkasta paikantumisesta. Eturauhasen anatomia on sellainen, että virtsaputkea ympäröi sidekudoksesta ja tukisolukosta koostuva keskilohko. Tyypillisesti syöpäpesäke on kiinni kapselin ulkoreunan kalvorakenteessa.

- Jos kasvain on lähellä eturauhasen pinnalla olevaa hermoa, se voi aiheuttaa jomotusta tai kiputuntemusta alavatsassa ja eturauhasen seudulla. Mikäli se saa kasvaa pidempään, tuloksena voi olla virtsaumpi, jolloin mies ei pysty virtsaamaan ollenkaan. Itse asiassa mikä tahansa muutos virtsatessa voi viitata syöpään, esimerkiksi lisääntynyt virtsaamistarve tai veren esiintyminen virtsatessa, mutta nämä ovat hyvin harvinaisia, Joensuu kertoo.

Ylipaino lisää riskiä sairastua eturauhassyöpään

Eturauhassyövän kehittymisessä suurin yksittäinen tekijä on solujen vanheneminen, mikä on sinänsä normaali ilmiö ja yksi osa vanhenemiseen liittyvää kehon rappeutumista. Ihmisen ikääntyessä vanhenevat solut alkavat tehdä uusiutuessaan virheitä, esimerkiksi ympäristö- ja perintötekijöistä johtuen.

- On myös paljon tutkittua tietoa, että eturauhassyövän ilmaantuminen on sidoksissa painonhallintaan. Ylipainoisilla riski on huomattavasti suurempi, koska rasva-aineenvaihdunta vaikuttaa hormonitasapainoon ja sitä kautta eturauhassyöpäriskiin. Syömisellä ja liikkumisella voi näihin asioihin vaikuttaa paljon”, Joensuu kertoo.

- Eturauhassyöpä on hoidettavissa modernin sädehoidon keinoin mahdollisimman vähäisillä sivuvaikutuksilla, kunhan tauti vain löydetään ajoissa. Jokaisen yli 50-vuotiaan miehen kannattaisi itse aktivoitua eturauhassyövän varalta. Mikäli tautia on havaittu lähisuvussa, seuranta tulisi aloittaa jo 40-vuotiaana, Joensuu muistuttaa.