Tulli
17:10 - 28.10.2021 / viihde / Findance
Tulli: Laaja nuuskan salakuljetuskokonaisuus selvisi - 53 henkilöä epäiltynä rikoksesta

(kuvassa Tullin aiempi takavarikko - lue siitä täällä)

Tulli kertoo tutkineensa tämän ja viime vuoden aikana rikoskokonaisuutta koskien nuuskan salakuljetusta ja levitystä. Yhteisvaikuttavuudeksi on arvioita useita miljoonia euroja. Tulli takavarikoi esitutkintojen osana nuuskaa useita tuhansia kiloja erityisesti pääkaupunkiseudun alueella.

Suunnitelmallista salakuljetustoimintaa epäillään johdetuksi ulkomailta. Epäiltynä rikoksesta on 53 henkilöä Suomesta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Esitutkinnoissa tehtiin tiivistä viranomaisyhteistyötä yli rajojen

- Olemme tehneet esitutkintojen aikana tiivistä viranomaistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa. Muun muassa alkukeväällä 2021 Viron Tulli pysäytti Tallinnan satamassa Suomeen lähdössä olleen kuorma-auton, josta se takavarikoi lähes tuhat kiloa nuuskaa. Suomen Tulli on suorittanut asiaan liittyen esitutkintaa yhdessä Viron Tullin kanssa ja esitutkinnan perusteella takavarikoidun nuuskaerän epäillään olleen tarkoitetun Suomeen laittomille markkinoille, sanoo tutkinnanjohtaja Pasi Lukkarinen.

Esitutkintojen perusteella Tulli epäilee rikollisessa toiminnassa hyödynnetyn EU:n jäsenvaltioiden toisistaan poikkeavaa lainsäädäntöä nuuskan osalta. Maahantuotujen nuuskien epäillään olevan peräisin Ruotsista, josta se on kulkenut Keski-Euroopan maiden kautta Baltian maihin ja lopulta päätyen Suomeen laittomille markkinoille. Toiminnassa on käytetty hyödyksi myös laillista rahtiliikennettä Viron ja Suomen välillä. Esitutkintojen perusteella nuuskaa tuotiin maahan puutteellisilla ja harhauttavilla asiakirjoilla sekä ilmoittamalla Suomi vain kauttakulkumaaksi.


Salakuljetustoiminta suunnitelmallista ja järjestäytynyttä

Tulli uskoo toiminnan olleen erityisen suunnitelmallista ja järjestäytynyttä. Esitutkinnan perusteella Tulli epäilee salakuljetusketjuun osallistuneen lukuisia henkilöitä. Toimintaa epäillään johdetun ulkomailta käsin, jonne myös nuuskan myynnistä saadun laittoman rahan oletetaan päätyneen. Esitutkinnan perusteella nuuskaa ulkomailta tuoneet nuuskan levittäjät ja Suomessa asuvat nuuskan myyjät eivät ole keskenään sopineet kaupoista, vaan kaupanteon ajankohta ja tapaamispaikat on molemmille osapuolille ilmoitettu ulkomailta käsin.

Tutkinnassa on lisäksi tapaus, jossa Etelä-Suomessa asuvan miehen epäillään pitäneen nuuskavarastoa pakettiautossa ja levittäneen nuuskaa viemällä niitä pakettiautosta suoraan ostajille. Tulli takavarikoi miehen hallinnassa olleesta pakettiautosta nuuskaa yhteensä 148 kg joulukuussa 2020.

Näitä nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyviä kokonaisuuksia on tutkittu rikosnimikkeillä törkeä veropetos, salakuljetus ja laiton tuontitavaraan ryhtyminen. Pienimmillään takavarikoidun nuuskan määrä on ollut 130 kiloa ja enimmillään 1500 kiloa. Yksi kymmenen rasian pakkaus eli ns. torni sisältää nuuskaa 160 grammaa. Nuuskatakavarikointien yhteydessä on takavarikoitu myös useita satoja kiloja nikotiiniannospusseja, jotka vahvan nikotiinipitoisuutensa johdosta luokitellaan reseptilääkkeiksi. Toisin kuin nuuska, nikotiiniannospussit eivät sisällä tupakkaa.

Lisäksi esitutkinnoissa on paljastunut muitakin rikoksia kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu sekä ampuma-aserikos.

artikkelin avainsanat:
nuuska Pasi Lukkarinen salakuljetus tulli