Tulli
12:10 - 20.07.2021 / viihde / Findance
Tulli paljasti laajan nuuskan levitystoiminnan - ostajia ainakin 150

Tulli paljasti toukokuussa yli vuoden jatkuneen nuuskan levitystoiminnan Turun seudulla. Epäilty hankki nuuskaa pääasiassa muilta henkilöiltä Suomesta ja levitti sitä maksua vastaan edelleen ostajille. Esitutkinnan kohteena oleva nuuskan määrä on noin 304 kiloa.

Tulli epäilee henkilön hankkineen nuuskaa Suomesta toisilta henkilöiltä ja levittäneen sitä edelleen Turun seudulla yhteensä noin 263 kiloa. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että nuuskan levitystoiminta on jatkunut vuodesta 2020 lähtien. Nuuskan lisäksi henkilön epäillään levittäneen maksua vastaan myös voimakkuudeltaan yli 4 milligrammaa nikotiinia sisältäviä suussa käytettäviä nikotiiniannospusseja, jotka ovat Suomessa lääkemääräyksen vaativia lääkevalmisteita.

Tulli otti epäillyn kiinni toukokuussa 2021 kotietsinnän yhteydessä. Kiinnioton yhteydessä epäillyn nuuskan levitystoimintaan käyttämän henkilöauton takakontista takavarikoitiin noin 20 kiloa nuuskaa. Tulli oli etukäteen selvittänyt epäillyn vuokranneen itselleen nuuskan säilyttämistä varten autotalliosakkeen, josta Tulli takavarikoi yhteensä noin 21 kiloa nuuskaa. Henkilön epäillään kaiken kaikkiaan välttäneen nuuskan levitystoiminnassaan valmiste- sekä muita maahantuonnin veroja ja maksuja yhteensä noin 117 000 euroa.

Tullin epäilee myös henkilön puolisoa asiassa rikoksesta. Puolison epäillään häivyttäneen rikoksella saadun rahan alkuperää ja käyttäneen niitä yhdessä pääepäillyn kanssa parin jokapäiväiseen elämiseen. Tulli epäilee puolison olleen tietoinen yhteiseen talouteen virranneiden nuuskanlevitysrahojen alkuperästä.


Paljastettujen nuuskaa ostaneiden henkilöiden määrä huomattava

Tulli on selvittänyt esitutkinnan aikana, että epäillyltä nuuskaa ostaneita henkilöitä on ollut ainakin 150. Ostajien osalta asiaa tutkitaan pääasiassa lievinä laittomina tuontitavaraan ryhtymisinä. Ostetut määrät ovat olleet kymmenestä nuuskapurkista yhdeksäänsataan nuuskapurkkiin.

Tulli on tutkinut pääepäillyn osalta asiaa muun muassa törkeänä veropetoksena, ja puolison osalta törkeänä rahanpesuna. Tulli on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa. Tapauksen esitutkinta on kesken, ja se siirtyy syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle syksyn 2021 aikana.


Tulli muistuttaa, että nuuskan ostaminen Suomessa on laissa kielletty. Mahdollisen rikosoikeudellisen seuraamuksen lisäksi nuuskan ostaja on yhteisverovelvollinen nuuskan myyjän kanssa ostamastaan nuuskamäärästä vältettyjen verojen suhteen.

artikkelin avainsanat:
nuuska tulli