Sarayut Thaneerat / Alamy
10:10 - 27.10.2021 / viihde / Findance
HALIn Hanna-Maija Kause: "Koronarokottamattomia voitaisiin tavoittaa työterveyshuollon kautta"

Hyvinvointiala HALI ry:n mukaan arviolta 360 000 täysin koronarokottamatonta voitaisiin tavoittaa työterveyshuollon kautta.

Kolmas koronarokotekierros on aloitettu riskiryhmien, kaikkien yli 60-vuotiaiden sekä laitoksissa ja hoivakodeissa asuvien osalta. Pääministeri Sanna Marin arvioi viime viikonloppuna, että koko väestö rokotetaan vielä kolmannen kerran.

Pandemiasta selviytymisen suurin ongelma on tällä haavaa rokotuskattavuuden hidastuva kasvu. Vain 67,9 prosenttia koko väestöstä on saanut kaksi rokoteannosta. Yli 12-vuotiaista 77,2 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta.

- Rokotteiden riittävyys ei enää ole ongelma, vaan niitä on nyt yllin kyllin jaettavaksi. Valtiovallan pitäisi viipymättä ottaa työterveyshuolto toiseksi rokoteväyläksi kuntien rinnalle ja ohjata rokotteita reippaasti jakoon työterveyshuoltoon. Sitä kautta niitä saataisiin erittäin tehokkaasti jaettua rokottamattomille, toteaa Hanna-Maija Kause, Hyvinvointiala HALIn johtaja.

Työterveyshuollon piirissä on arviolta 360 000 kokonaan rokottamatonta. Työterveyshuollossa on myös noin 160 000 kertaalleen rokotettua, joilta puuttuu vielä toinen annos.

- Työterveyshuolto pystyy lähestymään työntekijöitä henkilökohtaisesti, ja influenssarokotteen voi saada vaikka samalla käyntikerralla. Joustavat rokotusajat ja työyhteisön positiivinen kannustus saisivat varmasti mattimyöhäisetkin liikkeelle, Kause tuumii.

Työterveyshuollon kautta voitaisiin varmistaa myös kolmannen rokotuskierroksen sujuva jakelu. Työterveyshuolto pystyy tavoittamaan yli 300 000 heistä, joille THL suosittelee nyt kolmatta rokotetta.

- Koko väestön kolmannen rokotuskierroksen osalta työterveys voisi vastata jopa kahden miljoonan suomalaisen rokottamisesta. Tällöin julkisessa terveydenhuollossa voitaisiin keskittyä esimerkiksi pandemian aiheuttaman hoitovelan purkuun. Tätä mahdollisuutta ei saa hukata, päättää Kause.