HKL
13:10 - 25.10.2021 / viihde / Findance
Helsinki: uudenlainen opaste kokeilussa Rautatientorin metroasemalla

HKL ja HSL aloittavat kaksi viikkoa kestävän pilotin 1. marraskuuta 2021.

Rautatientorin metroasemalla kokeillaan uusia lattiatarroja, joilla ohjataan matkustajien liikkumista.

Kokeilun tarkoituksena on selvittää, minkälaisilla toimenpiteillä ja matkustajainformaatiolla liikkumista asemalla ja junan ovilla olisi mahdollista sujuvoittaa. Uusilla opasteilla pyritään ohjaamaan matkustajien jakautumista laiturialueelle ja nopeuttamaan matkustajien poistumista ja nousemista junista.

Opastuksen toimivuutta seurataan muun muassa asemalaiturilla tehtävillä matkustajien haastatteluilla. Lattiatarroja asennetaan myöhemmin muillekin metroasemille, mikäli ne todetaan kokeilussa toimiviksi.

Kokeilu ei vaikuta millään tavoin metron liikennöintiin Rautatientorin asemalla.


Metron kapasiteettia parannetaan eri tavoin

Rautatientorin metroasemalla tehtävä kokeilu on osa HKL:n, HSL:n, Länsimetro oy:n ja Espoon kaupungin yhteishanketta, jonka tavoitteena on lisätä metron kapasiteettia ja luotettavuutta.

Pääkaupunkiseudun kasvun ja metron uusien asemien myötä metron matkustajamäärät kasvavat, ja jossain vaiheessa ylittävät nykyjärjestelmän kapasiteetin. Keskeinen metron matkustajakapasiteettia parantava keino on vuorovälin tihentäminen.

Metron kapasiteettia pyritään lisäämään myös muilla keinoilla, esimerkiksi parantamalla matkustajainformaatiota asemilla. Tavoitteena on hyödyntää junien nykyistä kapasiteettia entistä paremmin ja muun muassa täyttää junat tasaisemmin.