Telia
13:10 - 14.10.2021 / viihde / Findance
Kuopio saa kattavan 5G-verkon - DNA:n ja Telian Yhteisverkon rakennus alueella alkaa

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko Oy on rakentanut vuodesta 2015 alkaen matkaviestinverkkoa Itä- ja Pohjois-Suomeen, ja tammikuussa 2021 DNA ja Telia sopivat verkonrakennusyhteistyön laajentamisesta. Verkon laajentaminen käynnistyi kesäkuussa 2021 Pieksämäeltä ja jatkuu nyt loka-joulukuussa Kuopiossa. Uuden 5G-verkon myötä myös alueen 4G-verkon kapasiteetti moninkertaistuu.

Uuden 5G-verkon myötä Itä- ja Pohjois-Suomen asukkaiden mobiililaajakaista- ja puhepalveluiden kuuluvuusalue kasvaa ja laajakaistan siirtonopeudet sekä palvelutaso paranevat.

DNA:n ja Telian taajuuksien yhteiskäyttö ja suurempi tukiasemapaikkojen määrä mahdollistavat kasvavalla alueella suuremmat tiedonsiirtonopeudet 5G- ja 4G-verkoissa kuin yhden operaattorin verkossa.

Loka-marraskuussa rakentaminen alkaa seuraavilla alueilla:

Haapaniemi, Hermanninranta, keskusta, Kuntolaakso, Kuopionlahti, Niirala, Rönö, Siikalahti, Siikaniemi, Vahtivuori ja Väinölänniemi


Marras-joulukuussa rakennetaan seuraavilla alueilla:

Inkilänmäki, Itkonniemi, Julkula, Keinänlahti, Kellolahti, Kelloniemi, Kettulanlahti, Likolahti, Linnanpelto, Maljalahti, Männistö, Niuvanniemi, Peipposenrinne, Pihlajaharju, Puijo, Puijonlaakso, Päiväranta, Rypysuo, Sammakkolampi ja Savilahti

Rakentaminen Kuopion alueella aloitetaan 19. lokakuuta ja koko alueen tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua 17. joulukuuta 2021.

Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä saattaa aiheutua enimmillään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi työn alla olevalla alueella saattaa esiintyä palvelunlaadun heikkenemistä muutaman päivän ajan, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

Uuden 5G- ja 4G-verkon kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden, ja palvelutaso paranee myös 4G-päätelaitteilla.


5G:n hyödyt pähkinänkuoressa:

Luotettavuus: Luotettavampi ja toimintavarmempi kuin olemassa olevat verkot.

Nopeus: Jopa yli gigan nopeudet.

Laatu: Suoratoistopalveluiden, videoiden ja TV-ohjelmien parempi laatu ja pätkimättömyys.

Miellyttävä käyttökokemus: Esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi.