Keittiömaailma
17:10 - 07.10.2021 / viihde / Findance
Keittiömaailma vinkkaa miten tehdään vastuullinen keittiöremontti

Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään paljon aikaa. Se on merkittävässä roolissa myös arjen vastuullisuuden näkökulmasta: keittiön kautta kulkee muun muassa suurin osa kodin jätteistä.

Miten tehdään vastuullinen keittiöremontti ja mitä keittiön suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Keittiömaailma kokosi vinkit vastuullisen keittiön suunnitteluun.

1. Suunnittele huolella – Ympäristön kannalta paras keittiö on se, joka toimii ja ilahduttaa vuodesta toiseen. Kun keittiö suunnitellaan alusta asti mahdollisimman toimivaksi, se myös palvelee käytössä vuosia. Suosi valintoja, jotka kestävät käyttöä ja kulutusta sekä miellyttävät silmääsi vielä vuosien päästä. Keittiö on kodin suurimpia hankintoja, joten vastuullisilla valinnoilla on väliä.

2. Panosta materiaaleihin – Panosta laadukkaisiin ja kestäviin materiaaleihin, jotka on tuotettu vastuullisesti. Varmista muun muassa, että puumateriaali on tuotu vastuullisesti hoidetuista, sertifioiduista metsistä. Esimerkiksi Keittiömaailman käyttämästä puumateriaalista jopa 97% tulee sertifioiduista lähteistä.

3. Säästä vettä ja energiaa – Kiinnitä huomiota ympäristöystävällisiin ratkaisuihin myös kodinkoneissa. Suosi energiatehokkaita kodinkoneita ja valaistusta. Erityisesti keittiön kylmälaitteiden energiankulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne ovat jatkuvasti päällä. Astianpesukone ja veden virtausvoimakkuutta säätelevällä ekotoiminnolla varustettu hana auttavat puolestaan säästämään vettä.

4. Tee kierrättäminen helpoksi – Panosta toimivaan kierrätysjärjestelmään, jossa kaikille kierrätettäville materiaaleille löytyy oma paikkansa. Minimoi ruokahävikki säilyttämällä fiksusti. Esimerkiksi monet vihannekset ja hedelmät säilyvät paremmin laatikkolinjaan integroidussa vihanneslaatikossa kuin jääkaapissa. Vihanneslaatikossa on suotuisat olosuhteet myös leivälle.

5. Pidennä keittiön ikää – Pidä keittiöstäsi hyvää huolta. Oikein huollettuna keittiö pysyy hyvänä pitkään. Remontin yhteydessä vanha keittiö kannattaa myös kierrättää eteenpäin. Vanhakin keittiö voi saada uuden elämän esimerkiksi mökillä.

+ Suosi kotimaista – Tue kotimaista työtä. Kotimainen keittiö on aina kestävä valinta. Esimerkiksi Keittiömaailman keittiöt valmistetaan puusepäntyön ammattilaisten toimesta Novartin tehtaalla Lahdessa.