Alamy / AOP
04:10 - 20.09.2021 / viihde / Findance
Jopa 12 % Suomen lemmikkieläimistä saattaa kärsiä kaamosmasennuksesta

Kaamosajan pimeys lähenee ja se laskee myös lemmikkien mielialaa. Asiantuntija kertoo, miten eläinten kaamosmasennus oireilee ja miten voit auttaa lemmikkiäsi voimaan paremmin pimeällä syys- ja talvikaudella.

Lemmikkieläinten masennus yleistyy, ja Suomen leveysasteilla masennusoireilu ajoittuu usein pimeään vuodenaikaan lokakuusta helmikuuhun.

Lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin ravintoterapeutti Mikki Kootin mukaan on vaikea arvioida, kuinka yleistä kaamosmasennus on lemmikeillä, sillä vasta viime aikoina on tunnistettu, että myös lemmikit kärsivät siitä.

– Tämä on myös suuressa määrin maakohtaista. Tutkimusten mukaan noin 12 % suomalaisista kärsii kaamosmasennuksesta. On todennäköistä, että luku on samansuuntainen lemmikeillä, Koot arvioi.

Eläinten vuorokausirytmi voi häiriintyä luontaisen valon määrän vähentyessä ja samalla kotien ja ulkoilumaastojen valaistuksen lisääntyessä iltaisin.

– Eläinten vuorokausirytmiä säätää sama hormoni kuin ihmistenkin, melatoniini, ja koirien tunteet ovat samankaltaisia kuin ihmisten. On siis luonnollista, että pimeys vaikuttaa lemmikkien oloon ja elämänrytmiin kuten meihin ihmisiinkin, Koot toteaa.


Masennus oireilee monin tavoin

Eläinten masennusoireita ovat esimerkiksi alakuloisuus, apaattisuus ja innottomat reaktiot ulkoiluun, leikkiin tai herkkuihin, haluttomuus sosiaalisiin kontakteihin ja niistä vetäytyminen, ruokahalun väheneminen tai lisääntyminen, eroahdistus, levottomuus, tavaroiden tuhoaminen, unettomuus sekä hormonihäiriöt. Lemmikki voi myös nuoleskella tai pureskella tassujaan.

Etenkin kissat ovat herkkiä valon määrän vaihteluille. Syksyllä ja talvella ne usein nukkuvat enemmän ja leikkivät vähemmän kuin keväällä ja kesällä. Myös kissan ruokahalun muutokset, rauhattomuus ja aggressiivinen käytös voivat johtua valon vähenemisestä.

Koot kehottaa ylläpitämään lemmikin säännöllisiä aktiivisuus- ja lepoaikoja, esimerkiksi ulkoilemalla koiran kanssa totutusti säästä riippumatta.

– Jo lyhytkin auringonvalolle altistuminen on eduksi. Lemmikin kannattaa myös nukkua huoneessa, jossa on mahdollisimman paljon päivänvaloa, eikä huoneeseen kannata lisätä keinotekoista valaistusta iltaisin, Koot suosittelee.


Hyvä ruoka, parempi mieli

Laadukas, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä ravinto on tärkeää koiran hyvinvoinnille, hormonituotannolle ja aivotoiminnalle, ja siten hyväksi myös lemmikin mielialalle. Useimmissa koiranruuissa on riittävästi esimerkiksi D-vitamiinia ja Omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyödyksi koiran kognitiivisille toiminnoille.

Koopin mukaan varmistaakseen, että lemmikki saa tarpeeksi näitä tärkeitä ravintoaineita, lemmikinomistajien on tarkistettava, että lemmikin ruoka on merkitty "täysrehuksi" eikä "täydennysrehuksi".

– Täysrehu on erityisesti suunniteltu varmistamaan, että lemmikin kaikki ravitsemukselliset vähimmäissuositukset täyttyvät, kun taas täydennysrehussa on vain joitakin ravinteita, ei kaikkia. Jos lemmikkisi saa vain täydennysrehua, on todennäköistä, että sillä on puutteita joissakin ravintoaineissa, Koot sanoo.

Joissakin tapauksissa myös eläinlääkärin määräämiä masennuslääkkeitä käytetään vaikeiden käyttäytymisongelmien, kuten ahdistuneisuuden, lievittämiseen. Ravintolisiä ei suositella koirille, sillä liian suuri määrä voi olla koiralle myrkyllistä.

– Lemmikeille on myös omia ”energiapatukoita”, joista ne saavat terveellisesti lisäenergiaa. Satunnaiset herkkupalatkin voivat olla hyödyksi, sillä ne stimuloivat koiran mieltä, varsinkin jos ne yhdistetään leikkeihin, Koot vinkkaa.

Riittävästi leikkiä ja liikuntaa

Aina pimeän vuodenajan masennusoireilun syynä ei ole yksiselitteisesti valon vähyys. Jos lemmikinomistaja itse kärsii kaamosmasennuksesta, koiran oireet voivat johtua sen myötäelämisestä omistajansa kanssa. Toisaalta oireiden taustalla voi olla jokin sairaus tai kiputila. Syynä voi olla yksinkertaisesti sekin, että passiivinen sisällä olo kyllästyttää eläintä.

– Fyysinen aktiivisuus ja ajan viettäminen yhdessä auttavat ehkäisemään ja lievittämään sekä lemmikin että omistajan mielialan laskua. Jos oireet eivät lievity kotikonstein, on lemmikki syytä viedä eläinlääkäriin. Ajoissa havaittu masennus on helpompi hoitaa, kehottaa Koot.