Pixabay
16:10 - 27.07.2021 / viihde / Findance
Väylävirasto: Pitkät hellejaksot aiheuttavat sorateiden kuivumista

Eteläisessä Suomessa lämmin sää on jatkunut jo pitkään. Pitkät helleaallot aiheuttavat myös sorateiden kuivumista, ja niiden pölyäminen on kesäisin yleinen ongelma tielläliikkujille. Pölyämisen lisäksi kuivuus aiheuttaa sen, että tiellä olevia kuoppia ei saada tasattua.

Pitkään jatkunut kuivuus tuo mukanaan haasteita hoitourakoitsijoille ja pölyämistä helpottavia keinoja on vaikea löytää. Perinteisesti pölyämistä on vähennetty esimerkiksi suolaliuoksella. Sorateiden pinnat ovat kuitenkin saattaneet kuivua niin, että niiden työstäminen on ongelmallista ja pinta saattaa jopa hylkiä vettä. Pinnan hylkimisen takia suolauksesta haettu hyöty jää vähäiseksi.

Pölyämistä voidaan joskus helpottaa myös tien muokkauksella. Esimerkiksi sorateiden tasaamiseksi tien pinta voidaan aukaista kuopan pohjaan asti. Kuivuneen, kovan pinnan aukaiseminen työkoneella kuitenkin aiheuttaa pölyämistä entistä enemmän.


"Sorateiden kastelu vaatisi paljon vettä, jotta tien pinta saataisiin pehmennettyä muokkausta varten. Tähän vaadittaisiin nykyistä pidempikestoista sadetta. Elokuussa yökasteen pitäisi viimeistään alkaa helpottaa tilannetta”, kertoo maanteiden kunnossapidon asiantuntija Jarkko Pirinen Väylävirastosta.

Koska Suomessa sorateiden tyypillisin ongelma on usein kelirikko tai sateiden aiheuttama liejuuntuminen, on myös sorateiden rakenteet suunniteltu kotimaalle tyypillisten olosuhteiden mukaan. Etelä-Suomessa kuivuudesta kärsiviä sorateitä on yhteensä lähes 10 000 kilometriä.

artikkelin avainsanat:
helle kesä sää Väylävirasto