Sarayut Thaneerat / Alamy
14:10 - 24.07.2021 / viihde / Findance
Alaikäinen saa rajanylitykseen tarvittavan koronatodistuksen Omakannasta tai terveydenhuollosta

Alaikäinen lapsi saa Omakannasta EU:n todistukset koronavirustestistä, sairastetusta koronavirustaudista ja koronarokotuksista. Rajanylityksen mahdollistavan todistuksen voi saada myös terveydenhuollosta tulostettuna.

EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat olleet saatavilla Omakannassa 14.7. alkaen. EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta 22.6. alkaen. Myös alaikäinen saa todistukset Omakannasta.

Huoltajat näkevät Omakannasta alle 10-vuotiaiden lasten tiedot. Yli 10-vuotiaan alaikäisen lapsen tiedot näkyvät huoltajalle, jos terveydenhuollon käyttämässä potilastietojärjestelmässä on käytössä toiminnallisuus, jonka avulla kirjataan alaikäisen päätöskyky ja tietojen luovuttamistahto. Yli 10-vuotiaan tietojen näyttäminen Omakannassa mahdollistuu asteittain koko Suomessa. Tarvittavaa toiminnallisuutta ei kuitenkaan vielä hyödynnetä laajasti terveydenhuollossa. Tästä syystä koronarokotustodistus ei välttämättä näy yli 10-vuotiaan huoltajalle.

Jos alaikäisen on välttämätöntä saada koronatodistus eikä huoltaja saa ladattua alaikäisen koronatodistusta Omakannasta, voi todistuksen saada myös kolmella seuraavalla tavalla:


- Alaikäinen voi itse kirjautua Omakantaan. Tällöin hänellä täytyy olla käytössään tunnistautumisväline, kuten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Todistus on saatavilla hänelle itselleen, vaikka sitä ei näytetä huoltajalle.

- Terveydenhuollolle tulee mahdollisuus tulostaa EU:n koronatodistus niille asiakkaille, joilla ei ole mahdollisuutta saada todistusta Omakannasta. Tämä koskee myös alaikäisten lasten todistuksia. Tulostuspalvelua on jo alettu ottaa käyttöön terveydenhuollossa, ja tulostusmahdollisuuden pitää olla käytössä viimeistään 12.8.2021.


- Ennen tulostuspalvelun käyttöönottoa terveydenhuolto voi kirjoittaa vaihtoehtoisen muun todistuksen, jossa on vastaavat tiedot kuin EU:n koronatodistuksessa. Rajanylitykseen kelpaa ainakin 12.8.2021 asti myös muu kuin QR-koodilla varustettu EU:n koronatodistus. Myös tämän jälkeen rajanylitys onnistuu muulla todistuksella, mutta jokainen maa määrittää itse millaisella todistuksella maahan pääsee. EU:n koronatodistus ei ole ainoa mahdollinen todistus matkustamiseen, vaikka se helpottaakin liikkumista.

Matkustajan pitää selvittää ennen matkaa, minkä koronatodistuksen alaikäinen tarvitsee ylittääkseen kohdemaan rajan. Osa maista ei esimerkiksi vaadi koronatodistusta lainkaan alle 12-vuotiailta lapsilta.

artikkelin avainsanat:
Kela koronavirus matkailu terveys